Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Nieuw capaciteitstarief voor elektriciteit

Door de netkosten op een andere manier te verrekenen, wil de Vlaamse energieregulator VREG ons aanzetten om de grootste energieverbruikers gespreid in te zetten. Wat is het capaciteitstarief? En hoe het capaciteitstarief berekenen?

Uitsluitend in Vlaanderen

De Vlaamse energieregulator VREG voert het capaciteitstarief vanaf 2023 in. De Waalse tegenhanger CWaPE kijkt voorlopig nog de kat uit de boom en volgt mogelijk later.

Voor gezinnen en bedrijven

Grote bedrijven betaalden al een capaciteitstarief. Vanaf 2023 dus ook kleine bedrijven en gezinnen in Vlaanderen. Het is geen bijkomend tarief, wel een nieuwe manier van berekenen.

Geen nachttarief meer

Wat betreft de nettarieven betaal je hetzelfde tarief tijdens de dag, de nacht en het weekend. Voor je prijs per kWh kan er wel nog een voordeliger daltarief zijn, zoals bv. (Eco) Clear.  

Ook als je zonnepanelen hebt

Wanneer je zonnepanelen ‘s avonds geen elektriciteit opwekken en je je grootverbruikers tegelijkertijd aanzet, schiet je maandpiek ook de hoogte in. Die zit vervat in het capaciteitstarief.

Wat is het capaciteitstarief?

Is het donker, dan steek je het licht aan. Je favoriete frisdrank staat altijd lekker koel. We zijn het gewoon dat elektriciteit altijd beschikbaar is wanneer we het nodig hebben. Die stroom komt tot bij je thuis of bij je onderneming via hoogspanningslijnen en kabels. De aanleg en het onderhoud ervan kost geld. Tot eind 2022 betaal je hiervoor een bijdrage per verbruikte kWh. Vanaf 1 januari 2023 hangt het nettarief niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar ook van de hoeveelheid stroom die je tegelijkertijd verbruikt. Dat piekvermogen bedraagt ongeveer 7% van je elektriciteitsfactuur en wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Huishoudens met een sociaal tarief betalen het capaciteitstarief niet.

Meer over de nieuwe nettarieven voor elektriciteit vanaf 2023

Iedereen betaalt nettarieven: deels via het capaciteitstarief en deels op basis van het verbruik. Minder verbruiken + beter spreiden = minder betalen.

Iedereen betaalt een minimumbijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Zo draagt iedereen zijn steentje bij.

Iedereen betaalt hetzelfde nettarief. Het onderscheid dag/nacht verdwijnt voor de netkosten, maar bestaat nog voor de energiekost (afhankelijk van je tarief).

Waarom een capaciteitstarief?

Warmtepompen, elektrische auto’s, airconditioning, laptops, smartphones,… Maar ook meer zonnepanelen die stroom terug het net opsturen. Onze elektriciteitsbehoeften nemen alleen maar toe. Als het elektriciteitsnet een autosnelweg was, dan is het verkeer enorm toegenomen en bijna verzadigd. Ofwel moet Fluvius enorm veel geld investeren in nieuwe kabels en stijgt onze elektriciteitsfactuur. Ofwel moeten we ons verbruik beter spreiden, zodat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Het capaciteitstarief moet ons aanmoedigen onze grootverbruikers niet samen te gebruiken en onze behoeften beter te spreiden.

Wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Natuurlijk is de kWh die je niet verbruikt altijd de goedkoopste.

Vooral grootverbruikers zoals een elektrische auto, warmtepomp en elektrische warmwaterboiler zullen pieken veroorzaken.

Registreer je op mijn.fluvius.be, analyseer je piekverbruiken en ga na welke toestellen je hoogste piekmomenten creëren (enkel voor digitale meters).

Hoe het capaciteitstarief berekenen?

De hoeveelheid energie die je vandaag van het net haalt, kan je aflezen van je meter. Heb je een digitale meter, zonnepanelen en injecteer je energie op het net, dan zie je afname en injectie apart. Het is op basis van die meterstanden dat je 1 keer per jaar een afrekening ontvangt. Je digitale meter meet je elektriciteitsverbruik per kwartier in kWh. Binnen zo’n kwartier heb je hoge en lage pieken, want je neemt niet een constante hoeveelheid stroom af. Het gemiddelde verbruik gedurende zo’n 15 minuten is het kwartiervermogen. Het hoogste kwartiervermogen in één maand, het kwartier dat je het meeste stroom op het zelfde moment hebt afgenomen, is je maandpiek. Om het capaciteitstarief te bepalen, berekent je netbeheerder het gemiddelde van de laatste 12 maandpieken. Je betaalt minimaal 2.5 kW. Heb je een nog een mechanische meter, dan registreert deze geen maandpieken. Daarom betaal je een vast bedrag dat overeenkomt met die minimale 2,5 kW, aangevuld met een hoger bedrag op basis van je energieverbruik.

Vragen over de nieuwe nettarieven?

Op www.nieuwenettarieven.be vind je meer info over het capaciteitstarief en de nieuwe nettarieven voor elektriciteit. De Vlaamse energieregulator VREG heeft antwoorden verzameld op de meest gestelde vragen over de nieuwe manier waarop de netkosten worden berekend. Ongetwijfeld vind je het antwoord op jouw vraag hier terug.

Veelgestelde vragen over nieuwe nettarieven 2023
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #