OCTA+ Blog Bekijk alle artikelen

Geldt het nachttarief ook op feestdagen?

Geldt het nachttarief ook op feestdagen?

1 mei op een dinsdag, Onze Lieve Heer Hemelvaart op 10 mei (uiteraard) op een donderdag en Pinkstermaandag op 21 mei. In de volksmond noemt men zo’n feestdag in de week soms “een zondag”, maar is het dat ook voor uw elektriciteitsmeter? Anders gezegd, betaalt u voor het elektriciteitsverbruik op zo’n dag ook het nachttarief als je over een tweevoudige elektriciteitsmeter beschikt?

Het antwoord is “ja” en “nee”. Woon je in één van de Brusselse gemeenten, dan profiteer je op feestdagen in de week ook van het nachttarief. Die maatregel is ingegaan op 1 april 2018. Voor al die gemeenten gaat het nachttarief in om 22 uur ’s avonds en loopt ze af om 7 uur ’s morgens. In het weekend én op feestdagen geldt dit nachttarief dus ook overdag. Ook het tarief “uitsluitend nacht” geldt van 22 uur tot 7 uur in de week en ononderbroken tijdens weekends en op wettelijke feestdagen. 

De inwoners van het Vlaamse en Waalse gewest zullen op een feestdag in de week rekening moeten houden met het dag- en nachttarief. Dat kan verschillen van gemeente tot gemeente. Afhankelijk van waar je woont, start het nachttarief in de week om 21u of 22u (en ze loopt dan respectievelijk tot 6 of 7 uur ’s morgens). Om te weten om welk uur het nachttarief bij jou start, ga je best even kijken op de website van de netbeheerder. In Vlaanderen gaan er ondertussen stemmen op om ook het nachttarief toe te passen op wettelijke feestdagen om de stroomfactuur te doen dalen. Rob Beenders, Vlaams Parlementslid voor sp.a, heeft dat voorstel zopas gelanceerd.   

Samengevat, in de Brusselse gemeenten geldt het nachttarief in de weekends én op feestdagen. In de andere gemeenten (voorlopig) niet.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit