OCTA+ Blog Bekijk alle artikelen

Zomer 2018 goed voor onze groene energie

Zomer 2018 goed voor onze groene energie

De lange hete zomer van 2018. We zweetten en zuchtten onder de hitte en de droogte. Waar een gemiddelde zomer 28 zomerdagen telt (lees dagen met een maximum temperatuur van boven de 25°), hebben we er nu reeds 54 achter de rug en we kunnen ons beginnen afvragen of we het warmterecord van 1947 met 66 zomerdagen zullen breken.

Voor de opwekking van groene energie is deze zomer echter een hele goede zaak. Waar mei en juni al topmaanden waren voor de productie van hernieuwbare energie, haalden we in juli maar liefst 553 GWh (gigawattuur) uit zon, wind en biomassa. Begin juli werd er meer hernieuwbare energie dan nucleaire energie geproduceerd en ook op zaterdag 28 juli was 45% van de elektriciteitsbelasting afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Zal dit fenomeen zich de komende jaren herhalen? Wetenschappers voorspellen van wel en dit als gevolg van de klimaatverandering. Het opwekken van groene energie vormt in deze omstandigheden een opportuniteit en draagt bij aan een beter leefmilieu. Nu nog een manier zoeken om deze energie op een duurzame en efficiënte manier op te slaan voor minder zonnige en windloze periodes. Daar is de hedendaagse technologie volop mee bezig.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit