Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

5 nieuwe tips om energie te besparen

Gepost op 24/04/2017

2 minuten leestijd

Een huishouden gebruikt jaarlijks gemiddeld 3.300 kilowattuur elektriciteit. Door zuinig om te gaan met energie, help je het klimaat een handje én kun je je energierekening verlagen. Wij geven u 5 nieuwe tips in deze reeks om uw stroom te besparen.

 1. Vervang je ventilatiebox (bespaar 72 euro per jaar)

  95% van de huishoudens die mechanische ventilatie gebruiken heeft nog een oude (wisselstroom) ventilatiebox. Deze box verbruikt ruim €80 per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar! Moderne boxen (op gelijkstroom) gebruiken tot wel tien keer minder stroom. 
 2. Check je tv-kastje (bespaar tot 130 euro per jaar)

  Een led televisie verbruikt ongeveer de helft minder stroom dan een lcd-tv en drie kwart minder dan een plasmatelevisie. Hoe groter het beeldscherm, hoe meer je kunt besparen. 

  Let ook op het stroomverbruik van de digicorder (de ontvanger/het tv-kastje). Een digicorder met harde schijf verbruikt vier keer zoveel stroom dan zonder. Daarnaast verbruiken veel ontvangers in stand-by ook veel stroom. Zet deze dus helemaal uit wanneer je ze niet gebruikt.
 3. Zet apparaten helemaal uit en haal stekkers uit het stopcontact (bespaar 66 euro per jaar)

  Veel apparaten hebben geen echte netschakelaar meer, maar alleen een stand-by stand. Deze kun je alleen volledig uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Het gaat met name om de televisie, computer en stereo met randapparatuur en bepaalde keukenapparatuur. En haal opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Deze blijven stroom verbruiken wanneer je ze in het stopcontact laat zitten, zeker oudere opladers (die warm worden) verbruiken veel stroom. 
 4. Ontdooi je vriezer (bespaar 10 euro per jaar) 

  Een vriezer werkt het beste als je hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent tien procent meer stroomverbruik! En stel dan direct de diepvriezer in op -18 graden Celsius, kouder is niet nodig. Wil je iets uit de vriezer ontdooien? Zet het dan in de koelkast, zo hoeft je koelkast weer minder hard te werken.         
 5. Gebruik een thermoskan (bespaar 10 euro per jaar)

  De grote stroomslurper van het koffiezetapparaat is de warmhoudplaat. Schenk je koffie dus zo snel mogelijk na het zetten over in een thermoskan. Ben je een theeliefhebber? Schenk het water dan ook direct na het koken in een (andere) thermoskan. Zo hoef je de waterkoker niet steeds opnieuw aan te zetten voor een nieuw kopje thee. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter