Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

5 tips om energie te besparen

Gepost op 23/02/2017

2 minuten leestijd

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3.300 kilowattuur elektriciteit. Door zuinig om te gaan met energie, help je het klimaat een handje én kun je je energierekening verlagen. Wij geven u 5 tips om uw stroom te besparen.

1. Vervang gloeilampen door ledlampen (bespaar 85 euro per jaar)

Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro's per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen.

2. Was op lagere temperaturen (bespaar 30 euro per jaar)

Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden wassen. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen maakt dus een groot verschil. Maak ook gebruik van de eco-stand van je wasmachine en van andere apparaten, zoals de computer en de afwasmachine. 

3. Vervang je vloerverwarmingspomp (bespaar 110 euro per jaar)

De vloerverwarmingspomp pompt het warme water in huis rond. De meeste gezinnen met vloerverwarming hebben een oude pomp die maar één stand heeft. Deze pompen staan het hele jaar op vol vermogen aan, ook als de verwarming niet aan staat. Er zijn inmiddels vloerverwarmingspompen op de markt die veel efficiënter werken dan oudere modellen. In plaats van €130, betaal je dan dus nog maar €20 per jaar aan stroom.   

4. Maak gebruik van een waslijn of droogrek (bespaar 83 euro per jaar)

Een gemiddelde wasdroger verbruikt iedere keer dat hij aan staat bijna een euro aan stroom. Reken maar uit wat dat in een heel jaar kost! Iedere keer dat je gebruikt maakt van een waslijn of droogrek, verdien je dus geld. Kun je echt niet zonder je droger? Kies dan voor een warmtepompdroger met een zo goed mogelijk energielabel.      

5. Vervang je oude koelkast (bespaar 63 euro per jaar) 

De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas als deze kapot zijn, maar het is veel klimaatvriendelijker en in veel gevallen ook goedkoper om dat eerder te doen. Kijk naast je koelkast, ook naar bijvoorbeeld je wasmachine, vriezer, wasdroger en televisie. Veel elektrische apparaten verbruiken nu de helft minder elektriciteit dan dezelfde apparatuur een aantal jaar geleden. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter