Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Duurzaam wonen: aangeraden en binnenkort ook verplicht?

Gepost op 21/09/2018

2 minuten leestijd

Dat we onze woning steeds beter zullen moeten isoleren en duurzaam zullen moeten aanpassen is een feit. In Vlaanderen is onlangs beslist dat tegen 2020 alle woningen moeten voorzien zijn van dakisolatie.

Anders kan de woning onbewoonbaar verklaard worden en zal ze niet meer verhuurd kunnen worden. Ook voor dubbelglas gelden tegen 2023 dezelfde eisen.

Enerzijds zullen deze maatregelen voor een beter wooncomfort zorgen, anderzijds is het een hele klus om deze verbeteringen te financieren. Tijd om eens te kijken waar je in Vlaanderen en Wallonië terecht kunt voor een financieel ruggesteuntje.

Premies in Vlaanderen 

In 2017 werden er in Vlaanderen 113.232 premiedossiers uitbetaald voor een totaal bedrag van 79 miljoen euro.

Je kan premies krijgen voor dak, vloer en muur- isolatie, de  installatie van een warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler,  zonnepanelen…  Je vindt een overzicht van alle subsidies 2019 op energiesparen.be.

Tot het einde van het jaar kan je trouwens nog gebruik maken van de Vlaamse Energielening. Met een energielening kan je werken waardoor je energie zal besparen in je woning of nieuwbouw BEN-woning*  (bijv.  het plaatsen van isolatie of hoogrendementsglas,  vernieuwing van je  stookketel ,…) financieren. Je kan maximaal 15.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van acht jaar. De intrest bedraagt 2%. Je kan nog tot eind 2018 een energielening afsluiten. Dus indien je nog energiebesparende investeringen plant, neem dan tijdig contact op met het Energiehuis van je gemeente en start de procedure zo spoedig mogelijk op (uiterlijk tegen midden november). De aanvraag- en verwerkingstijd van een energielening duurt al snel enkele weken!

Bepaalde niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen zoals scholen, ziekenhuizen, vzw's,... kunnen nog tot eind 2019 tot 15.000 euro lenen aan 1% en dit over een periode van tien jaar.

Prioritaire of kwetsbare doelgroepen kunnen een lening voor maximaal 15.000 euro afsluiten, aan een 0% interestvoet. De lening is terug te betalen over een periode van 10 jaar. Ook in 2019 en daarna zal deze doelgroep nog een energielening kunnen afsluiten.  

De lening wordt toegekend door het “Energiehuis” van je gemeente. Niet alle gemeentes hebben een Energiehuis. Kijk even na op energiesparen.be

 Wallonie

In Wallonië zijn er ook Energiehuizen, de zogenaamde Guichets Energie Wallonië. Maar deze hebben enkel een raadgevende functie en verstrekken geen leningen. Net zoals in Vlaanderen kan je er gratis terecht voor informatie over de mogelijke subsidies waarvan je gebruik kunt maken. Hier vind je de adressen van de Guichets de Wallonie in je buurt.

Of kijk voor alle premies op energie.wallonie.be.

In het Bussels Hoofdstedelijk Gewest heeft men in 2018 een globaal budget van 22 miljoen euro vrijgemaakt om energiebesparende maatregelen te ondersteunen. Een overzicht van alle premies vind je op leefmilieu.brussels.be.

In Brussel kan je gebruik maken van de Brusselse groene lening om je project te financieren. Met deze energielening kan je een maximum bedrag van 25000 € lenen tegen 0 tot 2% intrest. Lees hierover via deze link.

En nu maar bouwen en verbouwen aan een duurzame toekomst!

*Een BEN-woning is een woning die “Bijna Energie Neutraal” is.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #