Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Einde compensatieregeling voor Brusselaars met zonnepanelen

2 minuten leestijd

Vanaf 1 november 2021 krijgen eigenaars van zonnepanelen in Brussel een vergoeding voor de elektriciteit die ze op het net zetten. Daarmee komt er een einde aan het zogenaamde compensatiemechanisme.

Gepost op 03/11/2021

Sinds januari 2020 betalen Brusselaars met zonnepanelen al netkosten voor elke kWh elektriciteit die ze effectief van het net afnemen. Enkel voor de energiekosten werd de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit in mindering gebracht van de afgenomen hoeveelheid. Deze compensatie vervalt vanaf 1 november 2021.

Concreet betekent dit dus dat een eigenaar van zonnepanelen in Brussel voor zijn verbruik een afnametarief betaalt voor de elektriciteit die hij van het net afneemt en een injectietarief krijgt voor alle overtollige elektriciteit die hij op het net zet. Het injectietarief is lager dan het afnametarief, omdat er geen heffingen, noch btw in vervat zitten. Voor de netkosten verandert er niks: die verrekent de netbeheerder op basis van de totale hoeveelheid afgenomen elektriciteit.

Het wegvallen van de compensatie zal een impact hebben op de energiefactuur. Voor een gemiddelde installatie zal de factuur ongeveer 130 euro per jaar duurder uitvallen. Valt je regularisatiefactuur pas over enkele maanden in je (digitale) brievenbus, dan is het zeker geen slecht idee om de voorschotfactuur te verhogen met ongeveer 10 euro per maand. Krijg je binnenkort een afrekening, dan zal deze wijziging automatisch worden verrekend in de bepaling van de nieuwe voorschotbedragen.

Speciaal injectietarief voor OCTA+ klanten

Ook voor onze Brusselse klanten met zonnepanelen heeft deze nieuwe regelgeving een impact. Wij stellen momenteel alles in het werk om met een concurrentieel injectietarief een correcte vergoeding te voorzien voor elke kWh geïnjecteerde elektriciteit. Binnenkort krijg je als OCTA+ klant hierover meer informatie.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter