Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Energie besparen bij thuiswerken

2 minuten leestijd

Thuiswerken is nog altijd de norm in België en de overheid controleert op de naleving ervan. Hoe houd jij je energiefactuur laag nu je kantoor zich thuis bevindt? Ontdek onze besparingstips voor telewerk.

Gepost op 25/01/2021

Energiezuinig verwarmen

Installeer bij voorkeur je thuiskantoor in een ruimte die je kan afsluiten van de rest van je woning. Zo zit je rustig en hou je werk en privé gescheiden. Trek de deur achter je dicht en verwarm enkel dit deel van het huis tijdens de werkuren. Een temperatuur van 19 à 20 graden zorgt voor optimale concentratie. Of bespaar tot 7% energie door een warme trui aan te trekken en de thermostaat een graadje lager te zetten. Door regelmatig te bewegen stimuleer je de bloedsomloop en blijf je warm. Geef ook je brein frisse lucht: open af en toe een venster voor zo’n twintig minuutjes. Toemaatje: droge buitenlucht vervangt de vochtige binnenlucht, waardoor je verwarming efficiënter gaat werken. Ontdek hier nog extra tips voor een optimale werking van je verwarming.

Profiteer van natuurlijke lichtbronnen

Zet je werktafel zo dicht mogelijk bij het raam en profiteer maximaal van natuurlijke lichtinval. Het zonlicht zal je nog eens extra verwarmen, mooi meegenomen dus.  Heb je geen raam in de buurt, overweeg dan om de klassieke verlichting te vervangen door ledverlichting. Per lamp spaar je circa 12 euro per jaar uit. Ook de lichten doven elke keer als je de kamer verlaat, levert flink wat energiebesparing op.

Bespaar op elektriciteit

Je computer of laptop, de printer, je smartphone… het zijn allemaal energievreters. Bedenk dat een laptop veel minder verbruikt dan een vaste computer. Bovendien kan je hem gebruiken zonder dat hij in het stopcontact zit. Moet je toch je laptop of smartphone opladen, trek dan meteen de stekker uit van zodra hij voor 100 % opgeladen is. Zo vermijd je sluipverbruik en gaat de batterij langer mee. Heb je zonnepanelen, laad dan gratis je toestellen op terwijl de zon schijnt. Print zo weinig mogelijk af. In dit digitale tijdperk is dit minder en minder aan de orde en je doet er de natuur een groot plezier mee. Gedaan met werken? Sluit je laptop volledig af en trek alle stekkers uit zodat er geen energie verloren gaat aan toestellen die in stand-by staan. Een multistekkerdoos die je met één schakelaar aan-of uitzet is hiervoor een handige tool.

Duurzaam koffie drinken

Mis je de gesprekjes met collega’s aan de koffiemachine? Wellicht heb je thuis ook al je pauzemomentjes met een mok lekkere koffie of thee. Denk eraan om je koffiemachine of waterkoker te ontkalken. Zo verbruik je minder energie. Met een thermos of theemuts heb je nog langer plezier van je drankje. Een kleine tip, maar alle beetjes helpen.

OCTA+, jouw energieleverancier

Natuurlijk heeft ook de keuze van je energieleverancier invloed op je energiefactuur.  Bij OCTA+ kan je op beide oren slapen: wij leveren zowel mazout, aardgas en elektriciteit aan de beste prijs. Maak hier je berekening en ontdek hoeveel energie je kan besparen tijdens deze periode van thuiswerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter