Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Zo spoor je energievreters op

2 minuten leestijd

Heb je plots een hoog energieverbruik? Of wil je energie besparen? Een energieverbruikmeter helpt je de energievreters op te sporen in huis. Zo werkt het.

Gepost op 09/04/2021

Van sommige toestellen weet je dat ze veel  elektriciteit verbruiken. Een koelkast bijvoorbeeld draait dag en nacht. Maar hoeveel verbruikt ze juist? En wat kost het je? Hoeveel euro’s verschil betekent sluipverbruik voor je portemonnee? Met de energiemeter of energieverbruikmeter weet je het direct.

De energiemeter is interessant om

  • het verbruik in kWh te meten van ieder elektrisch apparaat apart
  • plotse stijgingen in je energieverbruik op te sporen
  • te kijken hoeveel je precies bespaart met het ecoprogramma op je wasmachine
  • het verbruik van je oude diepvriezer te vergelijken met een nieuw exemplaar
  • het verbruik van kleinere toestellen als strijkijzer of koffiemachine te meten
  • sluipverbruik van opladers voor je smartphone of laptop te analyseren
  • het verbruik van apparaten in standby - zoals de digicorder - te controleren

Een energiemeter aanschaffen

Een eenvoudige energiemeter vind je al vanaf 15 euro. Meer gesofisticeerde types kan je bedienen met een app op je smartphone. Let er vooral op dat het toestel geschikt is voor een Belgisch stopcontact!

Zo ga je meten

Stel dag en tijd in op het display van de energiemeter. Als je ook de eenheidsprijs van elektriciteit ingeeft, ken je meteen ook de verbruikskost van je elektrisch apparaat. Steek de energiemeter in het stopcontact en plug vervolgens de stekker van het elektrisch toestel in de meter. Voor apparaten die constant draaien, zoals de koelkast, meet je best 24 uur of langer. Wil je het verbruik van een wasprogramma checken, dan meet je tijdens de duur van de wasbeurt.

Vergelijk je verbruik

Je verbruik kennen is één ding. Maar is dit nu normaal? Om een idee te krijgen van het doorsneeverbruik van een toestel, kan dit artikel je helpen. Of trek naar een elektrozaak en vergelijk het verbruik van je stokoude wasmachine met de nieuwste modellen. Je zal versteld staan van het verschil!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter