Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Invoering capaciteitstarief in Vlaanderen vanaf 2022

2 minuten leestijd

Vanaf 1 januari 2022 worden in Vlaanderen de netkosten berekend op basis van je gemiddelde maandpiek in plaats van op de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt van het net.

Gepost op 30/10/2020

Hierdoor kunnen hoge pieken in je verbruik je energiefactuur doen stijgen. In Wallonië en het Brussels gewest blijft alles voorlopig bij het oude.

VREG wil piekbelasting voorkomen

Stel dat in de toekomst iedereen op hetzelfde ogenblik zijn warmtepomp en huishoudtoestellen opzet en een e-wagen oplaadt aan de thuislader. Dit zal voor piekmomenten zorgen op het elektriciteitsnet. De Vlaamse energieregulator VREG wil voorkomen dat de netbeheerders hierdoor zwaar moeten investeren in het aanpassen van de ondergrondse kabels. Want dat  zou een forse stijging van de distributienettarieven betekenen! Daarom voert VREG vanaf 2022 een capaciteitstarief in.

Capaciteitstarief bij digitale meter

De digitale meter registreert naast de stroomafname ook  je maandpiek. Dit is het hoogste piekvermogen dat je tijdens één kwartier die maand verbruikt hebt. De netbeheerder zal het capaciteitstarief berekenen op basis van het gemiddelde van de twaalf laatste maandpieken. Zelfs bij een laag gemiddelde betaal je sowieso een minimumbijdrage op basis van een maandpiek van 2,5 kW. Voor het ogenblik kan je zelf de maandpieken nog niet aflezen op je digitale meter. De energieregulator maakt daar zo snel mogelijk werk van.

Forfaitair tarief voor klassieke meter

De klassieke meter registreert enkel de stroomafname en geen maandpiek. Daarom zal je vanaf 2022 de minimumbijdrage die overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW betalen. En een deel van de netkosten per kWh wordt aan een hoger tarief aangerekend dan bij gezinnen met een digitale meter.

Impact op je factuur

Het nieuwe capaciteitstarief is enkel van toepassing op de netkosten en een deel van de transmissiekosten. Dit komt overeen met ongeveer 21 % van je elektriciteitsfactuur. Voor kleine ondernemingen zo’n 28 % van de factuur. Voor alle overige kosten blijft men zich baseren op je werkelijke energieverbruik. Aan de hand van voorlopige simulaties maakt VREG zich sterk dat de elektriciteitsfactuur voor 60 % van de gezinnen zal dalen, mits een rationeel energieverbruik. Hierbij gaan ze uit van een gemiddeld huishoudelijk piekvermogen van 3,15 kW. Eén op vier gezinnen zou minstens 10 % meer betalen.

In de gevarenzone

Door de minimumbijdrage op basis van 2,5 kW zijn de kleine verbruikers in het nadeel. Denk aan mensen die een studentenkot huren of een tweede verblijf hebben. Zij betalen niet langer in evenredigheid met hun verbruik. VREG wil ook de exclusieve nachtmeter afbouwen. Dit is vooral nadelig voor gezinnen met accumulatieverwarming die ’s nachts oplaadt. En wat als je investeerde in milieuvriendelijke alternatieven als een warmtepomp of een elektrische wagen? Spreid dan  zeker je verbruik of zorg voor automatische aansturing. Als je niets onderneemt, kan je piekvermogen stijgen naar 16 kW!

Timemanagement elektrische toestellen

Hoe meer toestellen je tegelijk gebruikt, hoe hoger je piekverbruik kan oplopen. Daarom wil VREG je aansporen om je verbruik te spreiden en pieken af te vlakken. Alle vier je kookplaten én de oven opzetten terwijl je een kookwas draait, is vanaf 2022 not done. Voor het zover is, bezorgt OCTA+ je nog heel wat tips en informatie. Zonnepanelen installeren om een maximum aan elektrische toestellen overdag op zonne-energie te laten werken, is er al één van .

Bekijk hier een video van energieregulator VREG over de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter