Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Je zonnepanelen mee verhuizen of niet?

Gepost op 29/05/2020

2 minuten leestijd

Voor je beslist om je zonnepanelen mee te verhuizen naar je nieuwe woning, maak je best een grondige reflectie. Is je installatie geschikt voor het nieuw dak en wegen de voordelen op tegen de kosten van de verplaatsing. Wat met je groenestroomcertificaten?

Investeerde je in zonnepanelen? Dan vind je het wellicht zonde om ze achter te laten op het dak van je oude woning. Je kan ze mee verhuizen, maar hou rekening met het volgende:

 • De verkoopwaarde van je oude woning is hoger mét zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn een absolute meerwaarde als je je huis wilt verkopen. 35 % van de huizenkopers heeft zonnepanelen op zijn checklist staan. Hierdoor kan je de verkoopprijs verhogen met ongeveer 6000 euro, afhankelijk van de grootte van de installatie. 
 • De nieuwe situatie

  Bekijk eerst of je zonnepanelen passen op je nieuw dak. Niet alleen qua oppervlakte, maar ook op gebied van oriëntatie en hellingsvlak van het dak. Vraag advies aan een installateur. 
 • De ouderdom van je installatie

  Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. De omvormers moet je om de 10 jaar laten vervangen. Loont het nog de moeite om je installatie te verplaatsen? Bedenk ook dat het rendement van de nieuwe generatie zonnepanelen hoger ligt dan bij oudere installaties. 
 • Het verhuizen van je zonnepanelen kost geld

  Het ontmantelen, vervoeren en opnieuw samenstellen van alle elementen laat je best over aan een erkend installateur. En dat heeft natuurlijk zijn prijs. Je bent trouwens verplicht om een nieuwe AREI keuring te laten uitvoeren. Dit om te garanderen dat je de zonnepanelen veilig kan opstarten op hun nieuwe plaats. Heb je een premie van de gemeente, ga dan na of ze geldig blijft als je de installatie verhuist. 
 • Groenestroomcertificaten zijn onlosmakelijk verbonden met je installatie

  Dus als je de zonnepanelen op het dak van je oude woning laat liggen, gaan ze over naar de nieuwe eigenaar. Bij de sleuteloverdracht geef je de meterstanden door aan de netbeheerder. Vanaf dan worden de certificaten uitbetaald aan de nieuwe eigenaar. Je kan onderlinge afspraken maken, maar die hebben geen juridische waarde.

  Enkel als je de volledige installatie- zonnepanelen, omvormers en groenestroommeter- overplaatst naar je nieuwe woonst, blijf jij genieten van dit voordeel. De teller loopt automatisch verder waar hij gestopt is. Ook je recht op een gegarandeerde minimumprijs en de looptijd van je certificaten blijven geldig. Let op: als je de zonnepanelen laat opnemen in de EPB-aangifte (Energieprestatie en Binnenklimaat) van je woning, vervalt je recht op groenestroomcertificaten. 

De ouderdom van je installatie en de looptijd van je groenestroomcertificaten spelen een belangrijke rol in je afweging. Anderzijds leveren nieuwe zonnepanelen meer rendement op en zijn ze sterk in prijs gedaald. Informeer je zeker bij verschillende installateurs en vergelijk de kosten voor de verhuis van je zonnepanelen met die van een nieuwe installatie.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter