Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Minder energie verbruiken met je wasmachine

2 minuten leestijd

Een van de grote verbruikers in huis is je wasmachine. Zowel op gebied van elektriciteit als water. Om nog maar te zwijgen over de wasproducten… Met deze tips zal je alvast minder energie verbruiken.

Gepost op 05/03/2021

Een energieslokop

Draait je wasmachine drie keer per week? Dan verbruik je -afhankelijk van het type- zo’n 230 kWh elektriciteit per jaar. Wat overeenkomt met 40 tot 50 euro. Reken daar 60 euro per jaar bij voor 14 m³ water. Plus een 140 euro voor 40 kg wasproducten en je betaalt een jaarlijks prijskaartje van 240 à 250 euro. Dat kan minder, toch?

Vul je wasmachine maximaal

Wacht met wassen tot je de machine volledig kan vullen. Doordat je wasgoed tegen elkaar wrijft, reinigt het grondig én je verbruikt minder energie. Eén volle wastrommel kost minder dan twee halfgevulde. Heb je toch dringend die ene blouse nodig, doe dan een handwasje.

Lage temperatuur voor een laag energieverbruik

De meeste energie gaat naar de opwarming van het water in je wasmachine. Dus hoe lager de temperatuur, hoe minder elektriciteit je verbruikt. Wist je dat je de helft energie bespaart door op 30°C te wassen in plaats van op 40°C? De huidige wasproducten krijgen een niet te vuile was perfect proper. Ook een voorwas is niet nodig. Wil je echter bacteriën en virussen doden, stel dan je wasmachine op minimum 60°C in. Je kan ook investeren in een hotfillmachine die je rechtstreeks aansluit op de warmwaterkraan.

Geduld loont met ecostand

Inderdaad, hoewel je wasmachine er tot vier uur langer over doet, was je een stuk zuiniger met het ecoprogramma. Door slimme software verwarmt je machine het water op een iets lagere temperatuur dan gevraagd. Sommige wasmachines gebruiken ook minder water. Door de lange duurtijd, werkt het wasproduct beter in en reinigt je vuile was ruim voldoende. Let op: net door die lagere temperaturen is het ecoprogramma niet effectief tegen bacteriën en schimmels!

Ga voor ideale timing

Nog een handige tool: de uitgestelde startknop. Hiermee kan je je wasmachine instellen zodat ze pas  ’s nachts draait, aan goedkopere daltarieven. Ook als je zonnepanelen hebt, komt deze knop van pas. Terwijl jij gaat werken, start je machine overdag als de zon volop schijnt. 

Vermijd sluipverbruik

Is je was gedaan? Voorkom kreuken en laat hem zo snel mogelijk drogen. Een kleine tip: Als je hemden en T-shirts aan een kapstok hangt, hoef je ze nog amper te strijken. Denk eraan om je wasmachine helemaal af te zetten. Ook de lichtjes op de display verbruiken elektriciteit.

Nieuwe toestellen verbruiken minder

Dankzij nieuwe technologie verbruiken huishoudtoestellen steeds minder. Vervang daarom je tien jaar oude toestel door een toestel met een energielabel in de nieuwe B-categorie (De A-labels zijn nog niet uit). Je zorgt niet alleen voor het milieu, je verbruikt ook een pak minder energie!

Lees alles over de nieuwe energielabels.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter