Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Nieuw energielabel voor lampen

2 minuten leestijd

Sinds 1 september 2021 zijn op de verpakking van lampen nieuwe etiketten aangebracht om de energie-efficiëntie ervan aan te geven.

Gepost op 20/10/2021

Sinds 1 september 2021 zijn op de verpakking van lampen nieuwe etiketten aangebracht om de energie-efficiëntie ervan aan te geven. De belangrijkste nieuwigheid is de schaalverandering waarbij de lat voor de prestatie-eisen hoger ligt.

Hoe onderscheid je een nieuw label van een oud?

Als je naar het nieuwe etiket gaat kijken dan staat er geen + meer, maar wel een klein bliksemschichtje achter het woord ENERG. Maar de grote verandering is de invoering van een QR-code onderaan het nieuwe etiket. De QR-code geeft je toegang tot alle productkenmerken in de Europese databank.

Wat is het voordeel van de nieuwe etiketten?

Dankzij de nieuwe etiketten kan je niet alleen een betere keuze maken, ze stimuleren de markt ook om de efficiëntie van de lampen te blijven verbeteren. In een competitieve markt is het ook voor de fabrikanten belangrijk dat hun producten een goede score blijven halen.

Moet ik nu mijn oude lampen door efficiëntere vervangen zodra deze op de markt komen?

Het is niet nodig om meteen je lampen te gaan vervangen. Als je er toch enkele moet vervangen, kan je beter kiezen voor de meest energiezuinige lampen. Dat is altijd beter voor je portemonnee.

Welke spots of lampen kan ik met mijn ecocheques kopen?

Tot februari 2023 kan je met je ecocheques lampen en spots kopen met het energielabel A+ of A++ (oude schaal) die nog verkrijgbaar zijn met het oude label. Voor lampen en spots die al het nieuwe energielabel hebben, moet je het A-, B-, C- of D-label kiezen om ecocheques te kunnen gebruiken.

Ga je nieuwe lampen kopen? Dan weet je nu voldoende om de beste keuze te maken en te kiezen voor de milieuvriendelijkste verlichting. Kies je voor “groenere” verlichting, dan bespaar je bijna 10 euro per jaar per vervangen gloeilamp.

Lees hier meer over de nieuwe energielabels voor huishoudtoestellen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter