Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Test je kennis over energieverbruik

2 minuten leestijd

Deze test doet je nadenken over je energieverbruik en zet je aan om nog meer te besparen.

Gepost op 07/05/2021

Heb jij je energieverbruik in de hand? Doe de test en ontdek enkele handige wist-je-datjes omtrent energieconsumptie. Met deze in je achterhoofd kan je nog zuiniger omspringen met energie.

Test je kennis over energieverbruik

Naar welk item in de Belgische huishoudens gaat de meeste energie? Naar verwarming en afkoeling van de woning? Of vragen koken, verlichting of de werking van huishoudtoestellen de meeste energie?

Uit een Europese studie van Eurostat blijkt dat de Belgische huishoudens 73,5 % energie aanwenden voor het verwarmen van het huis. Dat is 10 % meer dan het Europees gemiddelde. 15 % gaat naar het opwarmen van water. Verlichting en huishoudtoestellen zijn goed voor 12,5 %. Voor het koken verbruiken we maar 1,7 %. Opmerkelijk is dat wij Belgen slechts 0,1 % energie spenderen aan de afkoeling  van ons huis. Op deze tabel ontdek je hoe het zit in andere Europese landen.

Vanaf 1 maart zijn er nieuwe energielabels voor huishoudtoestellen als wasmachines, vaatwassers en koelkasten. De kleuren van de energielabels blijven dezelfde. Wat is de kleur van het energiezuinigste label?

De energiezuinigste en milieuvriendelijkste toestellen hebben een groen energielabel. Hoe donkerder het groen, hoe beter. Het gele label staat voor hoog energieverbruik. Het rode label geeft de echte energieverslinders aan. Lees hier alles over de nieuwe energielabels.

Een energiezuinige koel-vriescombinatie met nieuw energielabel C verbruikt zo’n 160 kWh per jaar. Maar wat verbruikt een gemiddelde koelkast van 10 jaar oud?

Een koelkast van 10 jaar oud verbruikt gemiddeld 340 kWh. Dat is twee keer zoveel als de nieuwe energievriendelijke toestellen. Een koelkast van 20 jaar oud verbruikt  zelfs drie keer zoveel! Ontdek hoe je energie bespaart met je koelkast.

Als je wast op ecostand, verbruikt je wasmachine veel minder energie. Hoe komt dat?

Hoewel je wasmachine er tot vier uur langer over kan doen, was je een stuk zuiniger met het ecoprogramma. Dankzij slimme software verwarmt je machine het water op een iets lagere temperatuur dan gevraagd. Door de lange duurtijd, werkt het wasproduct beter in en reinigt je vuile was ruim voldoende. Sommige machines verbruiken ook minder water in ecostand. Meer besparingstips bij het wassen.

Welke televisie verbruikt de minste energie: een plasma tv of een lcd tv?

Een plasma tv slurpt zo’n 480 kWh per jaar, terwijl een lcd tv amper 90 kWh verbruikt. Wist je dat een plasma tv in waakstand jaarlijks nog eens 40 kWh opsoupeert? Een lcd tv verbruikt haast geen energie in waakstand.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter