Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Tips voor een gezellig en energiezuinig eindejaar.

Gepost op 20/12/2018

2 minuten leestijd

De winterperiode is begonnen en dat betekent dat de dagen weer donkerder en kouder worden. Je zal je verwarming hoger zetten en meer verlichting gebruiken. Het is voor iedereen interessant om te weten hoe je die energiekosten kan drukken.

Met de huidige energieprijzen is het voor iedereen interessant om te weten hoe je die energiekosten kan drukken tijdens de winter.

Het is niet makkelijk om te besparen tijdens de feestperiode, maar met deze handige tips helpen we je een stapje verder. Als elk huishouden deze besparingstips toepast dan heeft dit een gegarandeerde impact op het energieverbruik in België.

Spendeer eens een avondje bij de buren: het is misschien een rare tip, maar ga eens gezellig eten bij buren, vrienden of familie. Je kan dit afwisselend doen en op die manier kan je bovendien mensen leren kennen waar je anders amper contact mee hebt. Om de meeste impact te hebben op je elektriciteitsfactuur doe je dit best tijden de verbruikspiekuren van 17u tot 21u.

Een klassieke tip: Elektrische apparaten helemaal uittrekken ook al zijn ze uitgeschakeld. Verschillende elektrische apparaten die je niet meer gebruikt, gaan in een stand-by modus om in luttele seconden terug te kunnen opstarten. Je nieuwe smartphone die je van je lieve oma gekregen hebt laad je ook best niet tijdens de nacht op. De meeste Smartphones zijn namelijk binnen een paar uurtjes opgeladen. De extra uren die je slaapt, steekt je smartphone nog in het stopcontact en verbruikt die dus nog altijd.

Elektrische bijverwarming is altijd handig, maar verbruikt veel elektriciteit. Probeer je te verwarmen op andere manieren en haal bijvoorbeeld die foute kerstpull of dat knus dekentje boven. Maak het gezellig en zorg dat er bezoek over de vloer komt. Meer personen in de ruimte betekent niet alleen een extra leuke sfeer, maar het levert ook extra warmte op. Als er bezoek over de vloer komt, kan je dus best die verwarming een graadje lager zetten.

Maak je met de feestdagen iets lekkers klaar in de oven? Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de restwarmte en zo weinig mogelijk voor te verwarmen.

Met de hand afwassen is ook niet zuiniger dan met de vaatwasser. De betere nieuwe vaatwassers zijn uitgerust met sensoren die de beladings- en vervuilingsgraad bepalen en bijgevolg zorgen voor precies de nodige hoeveelheid water, juiste temperatuur en het passende wasprogramma. Het spreekt voor zich dat je de wasmachine ook pas aan zet als ze helemaal vol is.

Kerstverlichting? Iedereen wil het gezellig houden met kerstmis en daarom is het zeker niet verboden om kerstverlichting te gebruiken. Zet een timer op je kerstverlichting en gebruik het op de momenten dat voor jou het belangrijkst zijn. Laat de lichtjes in je kerstboom bijvoorbeeld niet de hele nacht branden.

Hopelijk helpen deze tips je een heel eind met je energieverbruik. Federaal minister van energie Marghem heeft ook laten weten dat de bevoorradingszekerheid gegarandeerd wordt tijdens de kerstvakantie. Vergeet dus vooral niet te genieten van de feestdagen. Prettige eindejaarsfeesten!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter