Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Trek jij je stekkers uit als het bliksemt?

Gepost op 18/06/2021

2 minuten leestijd

90% van alle bliksemactiviteit vindt in ons land plaats tussen mei en augustus, met een piek in juni en juli. Met de zomer is het onweersseizoen begonnen, dat ook risico’s met zich meebrengt voor je elektrische toestellen.

Oudere generaties waren als de dood voor onweer en bliksem, maar de laatste jaren lijken we bliksem niet altijd even serieus te nemen. We kijken ondertussen Netflix, zitten voor de computer of kruipen zelfs onder de zonnebank om nadien een douche te nemen. Maar een inslag kan wel schade en hoge kosten met zich meebrengen. Daarom: stekkers uit als het bliksemt!

Een blikseminslag op jouw huis

Wanneer de bliksem recht op jouw huis inslaat, is het perfect mogelijk dat deze via de bekabeling jouw elektrische apparaten bereikt. Bliksem kan zo alle stroomkabels tijdelijk onder hoogspanning zetten. Gevolg: brandgevaar, schade en hoge kosten. Bij een rechtstreekse inslag op je woning kan bliksem zelfs toestellen met uitgetrokken stekker beschadigen. De elektrische lading is dan zo groot, dat het zich via de lucht een weg baant naar geleiders, ook al zijn die niet aangesloten op het elektriciteitsnet.

Een blikseminslag in de buurt

Bij een blikseminslag in de buurt zijn de kansen op grote schade iets minder, maar ze zijn er wél. De spanningsschok is doorgaans kleiner, waardoor elektrische toestellen met uitgetrokken stekker meestal gespaard blijven. Maar een toestel, waarvan de stekker in het stopcontact zit, loopt wél nog risico. De elektrische lading baant zich immers een weg via kabels en komt zo je woning binnen om al dan niet schade aan te richten.

De rol van je zekeringskast

Elke woning zou in principe over een goedgekeurde elektrische installatie moeten beschikken. Je zekeringskast is een eerste buffer bij blikseminslagen, maar heeft ook zijn limieten. Bij een te hoge spanning reageert een zekering doorgaans te laat en springt de bliksemontlading over op een volgende contact. Een overspanningsafleider kan je huis wel een stuk veiliger maken. Weinig woningen zijn hiermee uitgerust, maar eigenlijk hoort deze thuis in elke meterkast. Een overspanningsafleider blokkeert de spanning zodra er meer dan 230 volt binnenkomt via een onrechtstreekse inslag. Vraag je elektricien zeker om advies.

Enkele tips

Een dag in het verkeer is veel dodelijker en gevaarlijker dan een blikseminslag. En niet alle bliksems zijn even schadelijk. Stroom zoekt altijd het hoogste punt en de weg van de kleinste weerstand. We vatten enkele tips bij onweer in en rond je woning samen:

  • Voor hoge woningen kan een bliksemafleider op het hoogste punt van het gebouw een goeie voorzorgsmaatregel zijn.
  • Trek alle stekkers van elektrische toestellen uit het stopcontact. Vergeet zeker niet de minst zichtbare stekkers zoals bijvoorbeeld afwasmachine, microgolf of waterbed.
  • Ook je modem, decoders en wifi-toestellen kunnen beschadigd raken. En zelfs de klassieke telefoon- en tv-kabel zijn ideale geleiders. Vergeet deze dus ook niet uit te trekken.
  • Leg de stekkers op minstens 1 meter van het stopcontact. Hoe verder verwijdert van een stopcontact, hoe minder het risico op schade bij directe inslagen.
  • Metaal is een perfecte geleider. Blijf bij onweer zeker uit de buurt van radiatoren, gasbuizen, paraplu’s, fietsen, afsluitingen, enz. Ook al is de kans héél miniem: zelfs een metalen halsketting kan geleiden.
  • Bliksem kan ook inslaan op telefoonlijnen. Telefoneer niet met een vast toestel. Bellen met de smartphone is minder gevaarlijk, maar alsnog te vermijden.
  • Vermijd contact met stromend water, want ook water is een prima geleider.
  • Tocht trekt bliksem aan: sluit ramen en deuren (ook als je hoopt op afkoeling) en hou er voldoende afstand van.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #