Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Wat brengt 2020 voor je energiefactuur?

Gepost op 31/12/2019

4 minuten leestijd

Een nieuw jaar, dat betekent ook een heleboel veranderingen en nieuwe regeltjes. Ook in de energiesector zijn er een aantal wijzigingen, die mogelijk een (financiële) impact zullen hebben.

Moest een wijziging een negatieve impact hebben op jouw energiefactuur, dan heb je daar van ons persoonlijk een e-mail over gekregen. Een overzicht van de nieuwigheden in 2020.

Gewijzigde distributietarieven elektriciteit en aardgas

VLAANDEREN - BRUSSEL

36% van de elektriciteitsfactuur en 24% van de aardgasfactuur bestaan in Vlaanderen uit distributienettarieven. In Brussel gaat het om respectievelijk 32% en 28%. Deze tarieven betaal je voor de aanleg en het onderhoud van de netten (voor het transporteren van elektriciteit en/of aardgas tot bij jou thuis).

In 2020 zullen deze tarieven in Vlaanderen lichtjes dalen: een gemiddeld gezin zal 31 euro minder betalen voor elektriciteit en 10 euro minder voor aardgas. Ook voor bedrijven dalen deze tarieven: een kmo met een standaard verbruik betaalt zelfs 369 euro minder voor elektriciteit en 10 euro voor aardgas.

In Brussel zullen de tarieven in de periode 2020-2024 gemiddeld met 2,7% stijgen. Eerst volgt er in 2020 nog een daling van 5,8% (of 33,70 euro) voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 2.800 kWh elektriciteit en 12.000 kWh aardgas. Maar nadien volgt er een gemiddelde stijging van 14,50 euro per jaar. De stijging is het gevolg van een nieuwe tariefmethodologie die de Brusselse energieregulator zal hanteren.

Van arm naar rijk gas

BRUSSEL (WALLONIË EN VLAANDEREN REEDS GESTART)

Omdat de import van arm gas uit het noorden van Nederland stopt in 2030, schakelen gezinnen en bedrijven sinds 2018 over naar rijk gas. Dit gas komt uit andere landen zoals Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland. De distributienetbeheerder en/of energieleverancier brengen de betrokken consumenten hiervan persoonlijk op de hoogte. De omschakeling in het Brussels gewest zal beginnen in 2020 en doorlopen tot 2023.

De 1,6 miljoen particulieren en bedrijven die vandaag arm gas verbruiken uit Nederland, bevinden zich in Brussel en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen en Namen.

Grote veranderingen voor prosumenten

Er zijn heel wat wijzigingen met betrekking tot het prosumententarief. Dat is de bijdrage die eigenaren van zonnepanelen (prosumenten) betalen voor het gebruik van het net. We sommen de regionale veranderingen even op:

BRUSSEL

Vanaf 1 januari 2020 zal de energiefactuur “anders” berekend worden prosumenten in het Brussels gewest. Voortaan vindt er geen compensatie meer plaats voor de ‘netkosten’ tussen de afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit. Deze maatregel geldt enkel voor productie-installaties met een vermogen van minder dan 5kW. Voor de ‘energiekosten’ zal de compensatie wel blijven gebeuren. Ook de federale bijdrage wordt voortaan berekend op basis van de bruto afname. Dus ook hier zal de compensatie niet meer gebeuren. Meer informatie over deze nieuwe maatregel vind je op de website van energieregulator Brugel.

WALLONIË

De nieuwe distributietarieven in Wallonië gaan in op 1 januari 2020. Ook het prosumententarief zal dan van kracht zijn, al is het met 4 maanden uitstel. De Waalse regering wilde de maatregel met 5 jaar uitstellen, maar daar ging de Waalse energieregulator Cwape niet mee akkoord. Eigenaars van een eigen productie-installatie, waaronder zonnepanelen, zullen tijdens de eerste 4 maanden van het nieuwe jaar geen regularisatie- of slotfactuur ontvangen. Op die manier kochten alle betrokken partijen tijd in afwachting van een definitieve regeling. Meer informatie vind je op de website van Cwape.

VLAANDEREN

Het prosumententarief daalt gemiddeld met 5% in Vlaanderen. Een prosument met een standaardinstallatie van 4,2 kW (en zonder nettoverbruik) betaalt gemiddeld 363 euro in 2020 ten opzichte van 383 euro in 2019.

Verlaagde premies van netbeheerders

VLAANDEREN

Wie energiebesparende investeringen doet, krijgt voortaan minder hoge premies. De premie voor hoogrendementsglas in een bestaande woning zakt van 10 euro naar 8 euro per vierkante meter glasoppervlak. Voor een warmteboiler krijg je 300 euro, dat is 100 euro minder dan vorig jaar. Voor beschermde afnemers, met recht op een sociaal tarief, gelden hogere premies.

Digitale meter fors goedkoper

VLAANDEREN

Wil je als particulier een bestaande meter vervangen door een digitale, dan betaal je sinds 1 januari 2020 slechts 88 euro. In 2019 was dat nog 274 euro. De vervanging op vraag van je distributienetbeheerder blijft gratis.

Verlaging van het maximale E-peil

VLAANDEREN

Wie in 2020 een nieuwe woning bouwt, moet rekening houden met strengere energie-eisen. Het maximale energiepeil bedraagt voortaan E35 (en niet meer E40). In 2021 zal het E-peil verder dalen naar het maximale E30, wat gelijk staat aan BEN-wonen of “Bijna Energieneutraal” wonen. Wie een zogenoemde ingrijpende energetische renovatie doorvoert, een grondige renovatie met energiemaatregelen, moet voortaan rekening houden met een E-peil van E70.

Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. In de praktijk zal de verlaging weinig impact hebben: uit cijfers blijkt dat 6 op 10 nieuwbouwwoningen voldoen aan de BEN-norm E30. Begin 2019 bedroeg het gemiddelde E-peil al E28.

Het EPC, het energieprestatiecertificaat, is voortaan ook verplicht bij de verkoop of verhuur van kleine niet-residentiële eenheden zoals kantoor-, praktijk- of winkelruimten.

Strengere isolatie-eisen

VLAANDEREN

Elke woning in Vlaanderen moet vanaf 1 januari 2020 uitgerust zijn met dubbele beglazing en een minimale dakisolatie van 3 tot 4 centimeter. Wordt de zolderverdieping niet gebruikt, dan moet de vloer geïsoleerd zijn. Deze eisen gelden ook voor huurwoningen. De sancties voor verhuurders zijn niet mals: indien een huurwoning niet voldoet aan de nieuwe eisen, kan de desbetreffende woning ongeschikt worden verklaard.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter