Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Wij hebben de verkoop van elektriciteit en aardgas in Brussel stopgezet. Bent u een van onze Brusselse klanten? Lees hier wat dit voor u betekent.

Zwaardere belasting van het transmissienet

2 minuten leestijd

Heb jij het nieuwe jaar 2022 vol nieuwe energie en goede moed ingezet? We wensen je alvast het allerbeste. Wij kijken vol ongeduld uit naar wat de toekomst zal brengen op de energiemarkt.

Gepost op 05/01/2022

Meer bepaald kijken we met een vergrootglas naar de reeds uitgevoerde en toekomstige veranderingen in de elektriciteitssector.

Grote veranderingen op de elektriciteitsmarkt zijn noodzakelijk om in te spelen op de transitie van klassieke afname naar het opnieuw injecteren van elektriciteit op het net tot zelfs het delen van de elektriciteit die je zelf hebt opgewekt, via een decentrale productie-installatie zoals zonnepanelen.

De grootste reeds uitgevoerde verandering is de update naar het centrale platform MIG6. Dit nieuwe platform is de basis voor een compleet nieuwe werking van de energiemarkt, waarbij afname en injectie van elektriciteit apart bijgehouden worden. Voor jou als klant vergemakkelijkt het vooral het beheer en de opvolging van jouw energiecontract(en). Het grootste voordeel hiervan is dat de informatie-uitwisseling tussen energiespelers zoals energieleveranciers, transmissiebeheerders, distributienetbeheerders en energieregulatoren veel eenvoudiger is geworden.

Door een betere werking “achter de schermen” tussen al deze energiespelers zijn er ook extra mogelijkheden voor jou als klant. Je kan inzetten op energie-efficiëntie door optimaal gebruik te maken van zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen. Dit zorgt er ook voor dat energieleveranciers tarieven kunnen commercialiseren die beter aanleunen bij jouw specifieke verbruiksprofiel. 

Elia, de transmissiebeheerder staat in voor het evenwicht op het elektriciteitsnet. Door het gebruik van al deze nieuwe toepassingen wordt het net zwaarder belast. Alsmaar meer consumenten investeren in deze nieuwe mogelijkheden om zich voor te bereiden op de energiemarkt van morgen. Op het net is er dus meer en meer “(tweerichtings)verkeer”. Voor Elia is het een enorme uitdaging om elke dag opnieuw een evenwicht op het net te vinden, aangezien dit continu schommelt door decentraal geproduceerde (en dus ook geïnjecteerde) elektriciteit. Het regelen van dit evenwicht brengt extra kosten met zich mee, net als de investeringen die moeten gebeuren aan de infrastructuur. De nieuwe werking van de energiemarkt via MIG6 verplicht ons als energieleverancier om eigenaars van zonnepanelen, die het net gebruiken om elektriciteit af te nemen en te injecteren, deze extra kost door te rekenen.

Voor wie is deze extra vergoeding van toepassing?

  • Alle klanten in Vlaanderen met zonnepanelen en een mechanische meter.
  • Alle klanten in Wallonië met zonnepanelen met eender welk metertype.

Deze forfaitaire vergoeding bedraagt 1.5 € excl. btw per maand en per kilovoltampère (kVA) en zal worden toegevoegd op je regularisatie- en/of slotfacturen. Het aantal kVA is afhankelijk van het vermogen van je omvormer, hetgeen wij doorkrijgen van je netwerkbeheerder.

Een voorbeeld:

Stel je hebt een omvormer van 2,5 kVA. Om je kost te berekenen doe je dan 2,5 kVA * 1,5 euro. Dit komt op zo’n 3,75 euro per maand en dus 45 euro op jaarbasis.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter