Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Vanaf 1 augustus 2022 vragen wij u om uw facturen voor elektriciteit en/of aardgas van OCTA+ te betalen op ons nieuwe Belfius-rekeningnummer. Meer informatie vindt u op uw factuur en in uw klantenzone.

Minder verbruiken met je koelkast en diepvriezer

2 minuten leestijd

Je koelkast en diepvriezer koelen dag en nacht, het hele jaar door. En dat vraagt energie, veel energie... Ze verkeren dan ook best in optimale staat! Ontdek hoe je minder energie verbruikt bij het koelen van je etenswaren.

Gepost op 22/03/2021

Optimale staat

De energie-efficiëntie van koelkasten en diepvriezers evolueerde de laatste jaren zo gunstig dat het echt de moeite loont om je oude koelkast te vervangen. Een energiezuinige koel-vriescombinatie met nieuw energielabel C verbruikt gemiddeld 160 kWh per jaar. Een toestel van 10 jaar oud slokt zo’n 340 kWh per jaar, dat is meer dan het dubbele. En het verschil loopt op naarmate de ouderdom. Zo bespaar je maar liefst 70 euro per jaar door je 20 jaar oude koel-vriescombinatie te verruilen voor een nieuw exemplaar.

Optimale omstandigheden

Plaats je koelkast zo ver mogelijk van een warmtebron, zoals de oven of een radiator. Schuif het toestel 10 cm van de muur en reinig regelmatig het zwarte verluchtingsrooster aan de achterzijde voor een goede afvoer van de warmte. Een heel belangrijke factor is de deur. Deze moet maximaal afsluiten om de warme omgevingslucht buiten te sluiten. Je kan dit makkelijk testen door er een blad papier tussen te steken en weg te trekken. Als je geen weerstand voelt, sluit de deur onvoldoende. Controleer of de deur niet te zwaar geladen is en kijk de rubberen dichting na. De ideale temperatuur voor je koelkast ligt tussen de 4 en 5 °C. Voor de diepvriezer  bedraagt ze minimum 18 °C.

Optimaal gebruik

Enkele tips:

  • Vul je koelkast slechts voor drie kwart. Bij te dicht opeengestapelde voedingsproducten circuleert de koude lucht onvoldoende en stijgt het energieverbruik
  • Laat etenswaren afkoelen vooraleer je ze in de koelkast plaatst
  • Als je ingevroren producten laat ontdooien in de ijskast, heeft ze minder stroom nodig om te koelen
  • Bedenk eerst wat je nodig hebt en open dan pas de deur van de koelkast of vriezer
  • Ontdooi het vriesvak of je diepvriezer bij ijsvorming. 2 millimeter ijs doet het energieverbruik al stijgen met 10%

De Amerikaanse koelkast, mooi maar duur

Een juweeltje in de keuken. Met leuke extra’s als een dispenser met fris water en een ijsblokjesmachine. Maar helaas een echte energievreter! Net door de gadgets en door haar grootte verbruikt ze zo’n 40% meer energie dan een klassieke koel-vriescombinatie. Misschien nog even blijven dromen :) ?

Nog meer besparingstips

Ontdek hoe je minder energie verbruikt met je wasmachine en droogkast.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter