Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Steunmaatregelen voor verlichting energiefactuur

Gepost op 07/02/2022

2 minuten leestijd

Op 1 februari 2022 heeft de federale overheid enkele maatregelen afgeklopt om de energiefacturen voor gezinnen te verlichten. We zetten ze hier op een rijtje.

  • Van 1 maart 2022 tot en met 30 juni 2022 daalt het btw-tarief op elektriciteit, op alle componenten waarop btw wordt geheven, van 21% naar 6%. Het btw-tarief op aardgas verandert niet.
  • Er komt een verwarmingspremie van € 100, ook wel de energiecheque genoemd. Die krijg je ook wanneer je verwarmt op stookolie of elektriciteit. Ook iedereen die recht heeft op het sociaal tarief, krijgt deze premie. Dit bedrag zou terugbetaald of verrekend moeten worden via de elektriciteitsfactuur.

Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen met betrekking tot de werkbonus en een taxshift die een positieve impact zouden moeten hebben op de koopkracht. Op korte termijn zou er ook nog een hervorming van de accijnzen/btw op de energiefactuur moeten aankomen. Hoe die er zal uitzien is nog niet duidelijk.

Net zoals jullie, zitten wij ook met vragen over de btw-verlaging en de uitbetaling van de verwarmingspremie. Tot op vandaag hebben we nog geen duidelijke richtlijnen gekregen. Wanneer alles duidelijk is, geven we alle informatie hier mee.

BTW-verlaging en verwarmingspremie - Vraag & antwoord

Waarop is de btw-verlaging van toepassing?

De btw-verlaging geldt enkel voor elektriciteit voor residentiële contracten. De verlaging is van toepassing op alle componenten van de energiefactuur met uitzondering van de Federale Accijns, de Bijdrage voor het Energiefonds (Vlaanderen) en de Aansluitingsvergoeding (Wallonië).

Geldt de btw-verlaging ook voor professionele verbruikers?

Neen, volgens het akkoord geldt de btw-verlaging uitsluitend voor contracten van huishoudelijke afnemers, natuurlijke personen, die geen ondernemingsnummer hebben meegedeeld. Het gaat dus om niet-professionele, residentiële, contracten voor huishoudelijk gebruik.

Is de btw-verlaging permanent?

Nee, de btw-verlaging van 6% zal van toepassing zijn voor een periode van 4 maanden, van 1 maart 2022 tot en met 30 juni 2022.

Zal mijn voorschotfactuur dan ook lager zijn?

Ja, dat zal het geval zijn voor de voorschotfacturen die we opsturen in april, mei en juni 2022. Hieromtrent voorziet het Koninklijk Besluit immers het volgende:

“Art. 2, § 2: Het toe te passen btw-tarief voor de tot uiterlijk 31 maart 2022 gefactureerde of aangerekende voorschotten is het tarief dat van kracht is vóór de tariefwijziging op 1 maart 2022, zelfs als die geheel of gedeeltelijk betrekking hebben op een levering van elektriciteit vanaf 1 maart 2022.

Het toe te passen btw-tarief voor de vanaf 1 april 2022 tot en met 30 juni 2022 gefactureerde of aangerekende voorschotten is het tarief dat van kracht is op het tijdstip van de facturering of aanrekening van deze voorschotten, zelfs als deze geheel of gedeeltelijk betrekking hebben op de levering van elektriciteit vanaf 1 juli 2022.”

Wees gerust, op je regularisatiefactuur zal de BTW-verlaging worden toegepast op je elektriciteitsverbruik vanaf 1 maart 2022. Mocht je te veel hebben betaald aan voorschotten, zal je het verschil op die manier terug gestort krijgen.

Heb ik recht op de verwarmingspremie?

De technische uitwerking van de verwarmingspremie of energiecheque is nog niet rond. Zodra we hier meer informatie over ontvangen, zetten we de voorwaarden hier op een rijtje.

Moet ik de verwarmingspremie aanvragen?

Neen, de premie wordt uitbetaald via de energiefactuur, waardoor iedereen deze automatisch zal krijgen. Je hoeft hiervoor dus geen aanvraag te doen.

Wanneer krijg ik de verwarmingspremie verrekend of uitbetaald?

Het is nog niet duidelijk wanneer deze premie verrekend of uitbetaald zal worden. We wachten hier nog op instructies van de overheidsdiensten. Wanneer we hierover informatie ontvangen, updaten we deze vraag.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter