Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Is jouw verwarming winterproof?

Gepost op 08/12/2021

3 minuten leestijd

De temperaturen dalen, de verwarmingsketels gaan weer aan... Is je verwarmingssysteem wel klaar voor de winter? Volg deze tips om het meeste uit je systeem te halen.

  1. Onderhoud

    Heb je dit jaar al een onderhoudsbeurt voor je boiler gehad? Dit is namelijk een wettelijke verplichting.Een mazoutketel moet elk jaar worden nagekeken, terwijl een gasketel om de twee jaar moet worden nagekeken. Onderhoud is niet alleen een verplichting, het heeft ook verschillende voordelen: dankzij de controles en afstellingen blijft je verwarmingsketel optimaal werken, je vermijdt mogelijke pannes in het midden van de winter en je verlaagt het risico op CO-vergiftiging.
  2. Ontlucht je radiatoren voor maximaal rendement

    Hoor je klik- of plofgeluiden wanneer je de verwarming aanzet?

    Dit is een teken dat het dringend tijd is om je radiatoren te ontluchten. Lucht die in het systeem terechtkomt, gaat ten koste van het verwarmingsrendement, omdat het water niet vrij door de leidingen en radiatoren kan stromen. Je moet ook van de gelegenheid gebruik maken om je radiatoren af te stoffen en te controleren of ze niet geblokkeerd zijn door allerlei voorwerpen die de vrije circulatie van warme lucht verhinderen.

    Moeten je radiatoren ontlucht worden?

    Wat heb je hiervoor nodig?

    Een ontluchtingssleutel, een handdoek en een bakje om het vocht op te vangen.

    Wat moet je doen?

    Zet, voordat je begint, alle kranen op je radiatoren open tot een maximum. Zet je ketel en boiler uit om de watertoevoer af te sluiten en wacht tot al je radiatoren koud zijn. Leg je handdoek onder de radiator en hou je kom bij de hand voor het geval dat. Plaats je steeksleutel op de daarvoor bestemde plaats op de radiator en draai naar links om de lucht in het systeem te laten ontsnappen. Wees voorzichtig, er kan druk zijn en er kan water uit de klep spuiten.

    Er ontsnapt geen lucht meer?

    Je kan de klep weer sluiten met je sleutel. Herhaal deze handeling bij alle andere radiatoren. Begin altijd met de radiatoren op de bovenste verdieping en werk zo naar beneden..
  3. Controleer de druk in je verwarmingssysteem

    Heb je net je radiatoren ontlucht? Controleer of je nog genoeg druk in het systeem hebt. Dit om maximale efficiëntie te garanderen.

    Je kunt de druk in het systeem controleren op de manometer op je boiler. Zorg ervoor dat de naald altijd in het groene deel van de wijzerplaat staat. Als de druk lager is, moet je water aan het systeem toevoegen via de bijgeleverde toevoerkraan.
  4. Verwaarloos een goede ventilatie niet

    Ook in de winter is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Zet je ramen ten minste 15 minuten per dag wijd open om vochtige lucht naar buiten te laten en droge lucht naar binnen te laten.

    Bovendien warmt droge lucht gemakkelijker op dan vochtige lucht. Heeft je huis een ventilatiesysteem? Vergeet dan niet te controleren of alle roosters schoon zijn.
  5. Heeft je boiler een winterstand?

    Als je een recente boiler hebt, zal dit automatisch gebeuren, hoewel het altijd beter is dit te controleren. Voor oudere installaties kan je de "verwarmings"-modus opnieuw activeren als je in de zomer alleen de "warm water"-modus hebt laten aanstaan.
  6. Bestel je mazout altijd op tijd

    Wacht niet tot de winterdrukte of de sneeuw om je mazout te bestellen. Hoe vroeger in het seizoen je bestelt, hoe eerder je bent voorbereid op een eventuele koudegolf, die vaak tot langere levertijden leidt.

    Wij hebben ook een automatisch leveringssysteem, zodat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over het niveau van de tank.

Geniet van de winter!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #