Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Om je sneller en beter te kunnen helpen, migreren we vandaag naar een nieuw telefoniesysteem. Hierdoor is het mogelijk dat we vanaf 12 uur telefonisch even moeilijker bereikbaar zijn. We verontschuldigen ons voor het ongemak. Heb je een vraag voor ons, neem dan contact op via dit online contactformulier.

Nederlandse en Belgische campagnes voor collectieve energiebesparing

Gepost op 11/04/2022

3 minuten leestijd

Na de Nederlandse roept nu ook de Belgische overheid via de campagne “Ik heb impact” de bevolking op om de thermostaat lager te zetten. Kan dit je energiefactuur drastisch verlagen en heeft dit invloed op de hoge energieprijzen?

Op 2 april lanceerde de Nederlandse overheid een nationale campagne om energiebesparingsmaatregelen te promoten. Enkele dagen later volgde ook de Belgische overheid met de vergelijkbare nationale campagne “ik heb impact”. Particulieren en bedrijven worden aangestuurd om de thermostaat enkele graden lager te zetten. Bovendien krijgen ze nog enkele haalbare tips mee zoals het beperken van de douchetijd en koken op een energiebesparende manier. Met deze campagnes willen beide overheden het algemene energieverbruik verlagen en de afhankelijkheid van Russische aardgas en aardolie verminderen. De Nederlandse overheid geeft alvast het goede voorbeeld door in alle overheidsgebouwen de thermostaat 2 graden lager te zetten.

Verlaagt dit de energieprijs?

De aardgasprijs en de Russische afhankelijkheid zal door de collectieve besparingen van de Nederlanders en/of Belgen niet ineens extreem dalen omdat de energieprijs in veel grotere volumes verhandeld wordt op de internationale markt. Je zou waarschijnlijk pas een effect kunnen waarnemen op de aardgasprijs als heel Europa dezelfde besparingsmaatregelen zouden toepassen. Waar deze maatregelen uiteraard wel een effect op hebben is je eigen energiefactuur en het klimaat.

Hoeveel bespaar je op je energiefactuur door je verwarming wat lager te zetten?

Volgens cijfers van de Vlaamse energieregulator (VREG) verbruikt een gemiddeld gezin met verwarming op aardgas jaarlijks 17.000 kWh. De aardgasprijs van de maand april 2022 komt op ongeveer € 0,22 per kWh (energie- en transportkosten) of een jaarfactuur van 3.740 euro. Een goede vuistregel is dat je ongeveer 6 à 7 % van je totaalkost van je gasverbruik kan besparen door je verwarming 1 graad lager te zetten. Dat betekent dus een jaarlijkse besparing van € 225 per graadje lager.

Het is dus zeker en vast de moeite waard om je thermostaat wat lager te zetten. Zie je het toch niet zitten om een extra kledinglaagje aan te doen? Probeer dan al eens met kleinere stappen zoals de verwarming te verlagen in de ruimtes waar je niet zo vaak komt. Ook wanneer er niemand thuis is kan je de thermostaat zelfs op 16 graden zetten. 16 graden is hierbij de grens omdat de buitenmuren dan niet kouder dan 15 graden worden en er zich geen condens kan vormen in je ruimtes. Dit zou tot een vochtprobleem kunnen leiden en dat wil je uiteraard absoluut vermijden.

Daarbovenop kan je ’s nachts je thermostaat ook veel lager instellen en terug laten opwarmen wanneer je wakker bent. Heb je hierdoor koud in bed? Voeg dan een extra dekentje toe voor wat extra warmte en gezelligheid.

Wat onthouden we van deze campagnes?

De boodschap van beide campagnes om de knop letterlijk en figuurlijk om te draaien is voor velen een goeie reminder. Particulieren en ondernemers passen momenteel al verschillende bespaartips toe omdat dit een directe impact heeft op de maandelijkse energiefactuur. Maar je moet hier natuurlijk wel altijd bewust aan herinnerd worden. En nog belangrijker misschien: ervoor openstaan om je oude leefgewoontes te veranderen in deze tijden van uitzonderlijk hoge energieprijzen.

Als je wekelijks een goed gevuld warm bad wil blijven nemen, niet wil investeren in betere isolatie maar je wil wel je thermostaat een graad lager zetten, dan blijft de impact op je energiefactuur ook gelimiteerd.

Er is dus toch nog wat werk aan de winkel. Er zou een algemene mentaliteitsshift moeten komen waarin overheden een grote rol spelen met nationale (herhalings)campagnes.

Welke stappen onderneem jij nu het best?

Sowieso zijn er ook bij jou wellicht nog wel wat quick wins te realiseren. Lees hiervoor zeker de tips op onze blog of via onze sociale media. Deze hebben een rechtstreekse impact, zelfs op korte termijn, op je energiefactuur.

Voor de langere termijn is het belangrijk om vandaag al na te gaan in welke staat je woning of werkgebouw momenteel verkeert. Vervolgens kan je bepalen wat de eerste acties zijn die je kan ondernemen om op energie te besparen. Je kan bijvoorbeeld investeren in meer en betere isolatie om energieverlies tegen te gaan of in zonnepanelen om je eigen elektriciteit op te wekken. Of je kiest voor alternatieve, duurzamere alternatieven om te verwarmen zoals een warmtepomp. Dit zijn relatief dure investeringen maar hiervoor kan je wel ondersteunende premies/subsidies aanvragen. Ontdek hier welke premies er juist zijn.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #