Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Laat je wagen onderhouden voor langer rijplezier

Gepost op 12/06/2020

2 minuten leestijd

Met het onderhoudsboekje van je auto kan je aantonen dat je je vierwieler regelmatig laat onderhouden. Belangrijk als je je auto wilt verkopen of als je beroep wilt doen op fabrieksgarantie. Laat het boekje dus afstempelen bij elk onderhoud.

Bij een auto met verbrandingsmotor, moet je afwisselend een klein en groot onderhoud laten uitvoeren. Bij een elektrische wagen liggen de onderhoudskosten lager.

Klein onderhoud: jaarlijks of na 15.000 km (afhankelijk van type wagen)

Tijdens dit onderhoud ververst je garagist de motorolie en vervangt hij de oliefilter. Hij controleert de batterij, de koplampen, de koelvloeistof en de remschijven en remblokken.

Groot onderhoud: om de 2 jaar of na elke 30.000 km

Naast het normale onderhoud kijkt je garagist de schokdempers, de ophanging, de uitlaat en de banden na. Hij vervangt de remolie en de lucht- en pollenfilter. Bij benzinewagens steekt hij nieuwe bougies. Goed om weten: je hoeft het onderhoud niet perse bij een merkgarage te laten doen, zelfs al is je auto nog in fabrieksgarantie.

Minder onderhoudskosten met een e-wagen

Hoewel duurder in aankoop, doe je tot 25 % profijt op de onderhoudskosten met een elektrische wagen. De e-wagen heeft immers een pak minder bewegende mechanische onderdelen. Zo heeft hij geen versnellingsbak, distributieriem of brandstofpomp. Onnodig dus om olie te verversen of de oliefilter te vervangen. Van uitlaat, bougies of lucht- en pollenfilters is er geen sprake. Als je met de e-wagen remt, draait de motor de andere kant op waardoor de wielen langzamer draaien. Dit regeneratief remsysteem belast de remmen veel minder en zorgt ervoor dat ze dubbel zo lang meegaan. Enkel de banden zien meer af, door de zwaarte van de wagen en zijn hoge motorkoppel.

Wat laat je wel onderhouden bij je garagist:

  • Het accupakket, het belangrijkste onderdeel van je e-wagen. Je hebt gemiddeld tot 10 jaar of tot 240.000 km garantie op de accu, op voorwaarde dat je hem jaarlijks laat controleren
  • Het koelsysteem: je motor en accupakket zijn gevoelig aan warmteontwikkeling dus je laat best de koelvloeistof regelmatig vervangen
  • Nazicht van remblokken en remschijven, maar veel minder frequent
  • Zoals elke moderne wagen heeft ook je e-wagen regelmatig een software update nodig

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter