Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Ondertussen werd het basispakket voor de maanden januari, februari en maart 2023 toegekend en verrekend. Wat je moet doen wanneer je niets hebt ontvangen, alsook een overzicht van alle steunmaatregelen, vind je hier terug.

Verkeerde brandstof getankt? Start je wagen zeker niet!

Gepost op 22/03/2019

2 minuten leestijd

Het gebeurt sneller dan je denkt. Even afgeleid, een gloednieuwe auto, verwarring aan een buitenlandse pomp, de nieuwe Europese brandstofbenamingen B7,  E5 en E10… voor je het weet vul je je auto met de verkeerde brandstof. Wat dan?

Het gebeurt sneller dan je denkt. Even afgeleid, een gloednieuwe auto, verwarring aan een buitenlandse pomp, de nieuwe Europese brandstofbenamingen B7,  E5 en E10… voor je het weet vul je je auto met de verkeerde brandstof. Wat dan?

Benzine in je dieselwagen: neem geen enkel risico

Start je motor niet en duw je wagen aan de kant. Bel pechverhelping en vraag om je tank leeg te pompen en de leidingen te reinigen. Ben je toch vertrokken, dan zal je wagen snel stilvallen en riskeer je hoge kosten. In diesel zit paraffine om de brandstofpomp en de injectoren te smeren. Benzine daarentegen is ontvettend en werkt net omgekeerd. De brandstofpomp zal vastlopen en in het slechtste geval moet je garagist zelfs de injectoren en de brandstoftank vervangen. Een herstelling die tot 3 à 4000 euro kan oplopen.

Diesel in je benzinewagen kan nog meevallen

In principe valt dit minder voor omdat het dieselpistool niet past in de vulopening van de moderne benzinewagens. Bij oudere wagens kan dit wel nog voorkomen. Je merkt het als je auto gaat schokken en stroef rijdt. Is er meer dan 10% diesel in je benzinetank terechtgekomen, dan moet je hem ook laten leegpompen. De diesel zal gelukkig minder schade aanrichten aan je motor.

Pas op met AdBlue

Heb je een moderne dieselwagen met een SCR-katalysator, dan moet je weer opletten dat je AdBlue en diesel niet verwart. De vulmonden van de twee producten liggen vlak naast elkaar. AdBlue is een mengeling van erg zuivere ureum en gedemineraliseerd water en bevat ook andere chemicaliën die het brandstofsysteem kunnen beschadigen. Diesel en water vermengen zich helemaal niet, dus laat het product zo snel mogelijk uit je tank verwijderen. Anderzijds verontreinigt  één druppel diesel je hele AdBluetank. In dat geval neem je best contact op met de fabrikant van je wagen.

Tank mindful

Tanken is misschien een routineklus, maar je kan er maar beter je hoofd bij houden. Concentreer je op wat je doet en check steeds even de productsticker op het pomppistool.

Klein geheugensteuntje:

  • Diesel = vierkante productsticker met benaming B7 (B van biodiesel
  • Benzine:

    Euro 98 benzine = cirkelvormige productsticker met benaming E5

    Euro 95 benzine = cirkelvormige productsticker met benaming E10 (E van het percentage ethanol)

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter