Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Besparingstips voor je verwarming

Gepost op 10/02/2021

2 minuten leestijd

Hartje winter en je verwarmingsinstallatie maakt overuren. Met deze besparingstips houd je de stookkosten binnen de perken.

 • Zet je thermostaat een graadje lager

  Trek een warme trui aan en cocoon onder een dekentje. Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaar je algauw 7% energie.
 • Verlaag ’s nachts de temperatuur

  Eén uur voor je gaat slapen, verlaag je de thermostaat naar 15 graden. Doe dit ook als je overdag van huis bent. Goed voor 5 tot 8% minder brandstofverbruik.
 • Verlaag de temperatuur van de boiler

  Voor een bad of douche heb je eigenlijk maar een watertemperatuur van 40° C nodig, dus je kan gerust de temperatuur van je boiler verlagen. Maar zet hem niet minder dan 65°C om bacteriën in het water te vermijden.
 • Controleer de druk van je installatie

  Check af en toe de manometer naast de ketel. Is de druk lager dan 1,5 bar, voeg dan water toe met het kraantje dat zich op de buis van de manometer bevindt. Als de druk regelmatig onder de drempel  van 1,5 bar zakt, laat je best het expansievat vervangen. Dit komt het rendement ten goede.
 • Investeer in een weersafhankelijke thermostaat

  Zo’n thermostaat past de temperatuur van binnen aan de buitentemperatuur aan. In combinatie met thermische kranen op de radiatoren, kan je de temperatuur optimaal regelen en een max aan rendement uit je installatie halen.
 • Laat je installatie onderhouden

  Dat is verplicht: jaarlijks voor mazout, tweejaarlijks voor aardgas. Ontdek hier waarom zo’n onderhoud ook je verbruik ten goede komt.
 • Ontlucht de radiatoren

  Als je water hoort borrelen in de radiatoren, is het hoog tijd om je radiatoren te ontluchten. Begin steeds op het laagste punt in je woning en ontlucht de radiatoren op de bovenverdieping als laatste. Lees hier hoe je een radiator ontlucht.
 • Isoleer de achterkant van de radiatoren

  Radiatoren die aan een buitenmuur hangen geven evenveel warmte aan de kamer als aan de buitenmuur af. Een beetje zonde, niet? Los het op door aluminiumfolie achter de radiator te kleven. Ook meubels, gordijnen en zelfs stof blokkeren de warmte, dus plaats geen meubels voor een radiator en haal regelmatig je stofdoek boven.
 • Vervang je oude ketel of brander

  Is je ketel ouder dan 20 jaar? Overweeg dan om een recente brander met hoog rendement te laten installeren.  Goed voor een besparing van 30% per jaar op je stookkosten!

Bestel bij OCTA+

Met onze scherpe prijzen voor aardgas en mazout, geniet je van comfortabele warmte aan de beste prijs. Bestel hier je mazout of sluit het voordeligste tarief voor aardgas af.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter