Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Verwarmingsenquête, de resultaten!

Gepost op 02/08/2019

2 minuten leestijd

Onlangs vroegen we onze klanten om een verwarmingsenquête in te vullen. Ruim 1800 Vlamingen en Walen namen hieraan deel. We geven je graag de interessante conclusies. Dit waren de vragen en antwoorden:

Onlangs vroegen we onze klanten om een verwarmingsenquête in te vullen. Ruim 1800 Vlamingen en Walen namen hieraan deel. We geven je graag de interessante conclusies. Dit waren de vragen en antwoorden:

Hoe verwarm je je woning en welke verwarmingselementen gebruik je?

Er is een opmerkelijk verschil tussen Vlaanderen en Wallonië! In Vlaanderen verwarmt 19% van de deelnemers zich met mazout en 68% met aardgas. In Wallonië 38% met mazout en slechts 46% met aardgas. Dit komt omdat er veel minder gasaansluitingen liggen in Wallonië. Slechts een kleine minderheid kiest voor alternatieven als elektriciteit, hout, pellets, propaangas of een warmtepomp.

De meeste mensen gebruiken radiatoren, maar ook 10% vloerverwarming of convectoren. 10% van de ondervraagden heeft een kachel.

Hoe verwarm je het sanitair water?

Warm water wordt voor 63% opgewarmd met aardgas in Vlaanderen, slechts 42% in Wallonië. Logisch, gezien de beperkte aardgasaansluitingen in Wallonië. Daarna volgen mazout en elektriciteit. Men gebruikt meestal een combiketel (verwarming en warm water) of een boiler.

Welke ruimtes in huis verwarm je?

Naast de woonkamer en de keuken, wordt vooral de badkamer verwarmd. In 45% van de woningen verwarmt men ook bureau- en hobbyruimtes en zelfs slaapkamers.

Op hoeveel graden staat de dag- en nachttemperatuur van je thermostaat ingesteld?

Onze Waalse landgenoten springen zuiniger om met verwarming dan de Vlamingen: 59% stelt zijn verwarming in tussen 19 en 20°C, terwijl 44% van de Vlamingen kiest voor 21°C en hoger. ‘s Nachts staat de verwarming in de meeste huizen tussen 14 en 16°C of iets hoger.

Binnen hoeveel tijd overweeg je over te schakelen naar een nieuwe verwarmingsinstallatie?

11% van de deelnemers overweegt de plaatsing van een nieuwe verwarmingsinstallatie tussen 3 en 5 jaar. 19% voorziet dit pas tussen 5 à 10 jaar. De meeste mensen willen langer dan 10 jaar wachten.

Heb je zonnepanelen of overweeg je om er te plaatsen?

24% van de Vlaamse deelnemers hebben zonnepanelen op hun dak. Slechts 15% in Wallonië. 8% denkt erover om te investeren tussen dit en 3 jaar, 10% pas na 3 jaar.

Toch loont het de moeite om een nieuwe verwarmingsinstallatie te plaatsen. Met een hoogrendementsketel haal je immers veel meer rendement uit je installatie. En in de meeste gevallen kan je je radiatoren blijven gebruiken. Als je zo’n ketel dan nog eens combineert met bronnen uit de natuur (zon, lucht, grondwater…), verwarm je vriendelijk voor het milieu én voor je portemonnee. Ontdek hier alles over hybride verwarming.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #