Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Met de komst van mooi weer is het ideale moment aangebroken om uw ketel te laten onderhouden!

Gepost op 06/05/2021

2 minuten leestijd

De winter ligt eindelijk achter ons, en het is tijd voor het mooie weer. Maar voordat u van de terrassen gaat genieten, is het tijd om het onderhoud van uw ketel te laten uitvoeren. Maar hoe doe je dat?

Waarom moet ik mijn ketel regelmatig laten onderhouden ?

Afgezien van de wettelijke verplichting, zal regelmatig onderhoud van uw ketel u in staat stellen om:

  • de levensduur van uw ketel te verlengen,
  • het gevaar van koolstofmonoxide-emissies als gevolg van een slechte verbranding te verminderen,
  • en panne in de winter te vermijden wanneer u uw ketel het meest nodig hebt.

Wist je dat? Regelmatig onderhoud van uw verwarmingsketel heeft een positieve invloed op ons milieu en stelt u in staat geld te besparen, want een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt minder!

Wanneer is de beste tijd om uw ketel te onderhouden?

Je laat het best je ketel in de lente of zomer nakijken. Het risico op storingen neemt namelijk toe door het intensieve gebruik van uw ketel tijdens de winter. Als er bovendien reparaties nodig zijn, is het veel minder erg om in de zomer zonder verwarming te zitten.

Hoe vaak moet u uw ketel onderhouden?

Het hangt allemaal af van het type ketel dat u hebt en de regio waarin u woont.

Als u een mazoutketel hebt, is een jaarlijkse keuring verplicht in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen is een jaarlijks onderhoud alleen verplicht voor ketels met een vermogen van meer dan 20 kW.

Aardgasketels moeten elke 2 jaar goedgekeurd worden in Brussel en Vlaanderen. In Wallonië elke 3 jaar, als het vermogen van de ketel kleiner is dan 100 kW. Boven 100 kW is dat elke 2 jaar.

Kunt u uw ketel zelf onderhouden?

Nee, dat kan je niet. U moet een gecertificeerde technicus laten komen. Hij zal ervoor zorgen dat uw ketel optimaal werkt.

Welke stappen onderneemt de gecertificeerde technicus?

  • De controle van de toestand van de ketel
  • Het reinigen van de branders
  • De controle van de elementen die essentieel zijn voor uw veiligheid
  • De vervanging van defecte onderdelen
  • Het vegen van de schoorsteen

Welke documenten ontvangt u na onderhoud van de ketel?

Na afloop van het periodieke onderhoud zal de technicus u een wettelijk attest van de controle overhandigen ten bewijze van de conformiteit van de ketelinstallatie. Indien de ketel niet aan de normen blijkt te voldoen, wordt een termijn van vijf maanden toegestaan om hem in overeenstemming te brengen met de normen of om hem te vervangen.

Hoeveel kost het onderhoud van uw verwarmingsketel?

De prijs van een regelmatig onderhoud van uw verwarmingsketel wordt berekend op basis van het model van uw verwarmingsketel. Over het algemeen varieert het tussen €130 en €230.

Hoe maak ik een afspraak?

Ga naar informazout en neem contact op met een van onze experts.

Het onderhoud van uw ketel is al gedaan? Dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken, u bent al klaar om de winter in te gaan met een gerust hart, maar voor het zover is, is het nu tijd om van de zon te genieten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter