Elektrische huishoudapparaten: onze 10 tips

 • 1. Ontdooi uw koelkast en diepvriezer regelmatig.

  Denk erom uw koelkast en diepvriezer regelmatig te ontdooien. Wist u dat een ijslaag van 3 millimeter uw elektriciteitsverbruik met 30 % kan verhogen?

 • 2. Vul uw diepvriezer niet te veel, maar ook niet te weinig.

  Indien uw diepvriezer te vol is, wordt de luchtcirculatie beperkt, wat de instandhouding van de juiste temperatuur bemoeilijkt. Een lege diepvriezer verbruikt meer dan een volle diepvriezer. U vult de lege plaats beter op met bijvoorbeeld blokken EPS of zakken gevuld met krantenpapier.

 • 3. Leg een deksel op uw pan tijdens het koken.

  Zowel op kook- als bakpannen plaatst u het best een deksel en het is ook aan te raden de hoeveelheid kookwater te beperken. U zult energie en ook tijd besparen!

 • 4. Zet uw fornuis en uw oven al ietsje lager aan het einde van uw bereiding.

  Het duurt even voor de warmte verdwijnt.

 • 5. Droog uw was buiten in de zomer.

  Wist u dat een droogautomaat 2 tot 3 keer meer energie verbruikt dan een wasmachine? Hang uw was buiten te drogen zodra u kunt of in een verluchte kamer zodat u dit energieverslindend toestel niet hoeft te gebruiken.

 • 6. Koop huishoudapparaten van energieklasse A.

  Houd rekening met het energielabel bij de aankoop van een nieuw toestel. Het energielabel is een aanduiding voor het energieverbruik van een toestel. Op basis van de energieklasse kunt u de energie-efficiëntie van de toestellen vergelijken: van A (laagste energieverbruik) tot G (minst zuinig). Het is ook een indicatie voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Dit energielabel wordt gebruikt voor vele huishoudapparaten, zoals koelkasten, diepvriezers, vaatwasmachines, wasmachines en droogautomaten. Een toestel van klasse A is waarschijnlijk duurder in aankoop dan een toestel van klasse D, maar op lange termijn zal het eerste u minder kosten doordat het minder energie verbruikt.

 • 7. Schakel apparaten met een verbruik in waakstand volledig uit.

  Babyfoon, computer, koffiezetapparaat, fax, gsm-lader, kruimeldief, radio, televisietoestel, dvd-speler enz. Vele apparaten verbruiken elektriciteit in waakstand, vaak zonder dat u dat beseft! De kleine rode controlelampjes van deze apparaten, die dag en nacht branden, vertegenwoordigen tot 10 % van uw elektriciteitsverbruik. Denk erom deze apparaten volledig uit te schakelen, zodat ook de kleine rode controlelampjes niet meer branden. Een van de oplossingen is deze apparaten te groeperen op een meervoudige contactdoos met een schakelaar.

 • 8. Controleer het verbruik van uw huishoudtoestellen.

  Met een elektriciteitsverbruikcalculator kunt u het verbruik van uw huishoudtoestellen controleren. Sommige netbeheerders, waaronder Eandis en Ores, stellen dergelijke apparaten gratis ter beschikking.

 • 9. Gooi uw televisietoestel met klassiek scherm niet te snel weg!

  Wist u dat plasma- of LCD-schermen erg energieverslindend zijn en tot 2 keer meer elektriciteit verbruiken dan een klassiek televisiescherm? Hoe groter uw scherm is, hoe schadelijker het is voor het milieu. Let erop dat u uit de verschillende modellen en merken het zuinigste scherm kiest.

 • 10. Gebruik bij voorkeur een draagbare computer.

  Een desktopcomputer verbruikt 2 tot 4 keer meer energie dan een laptop. Draagbare computers zijn immers ontworpen om zo lang mogelijk autonoom te functioneren, op een batterij. Ieder element en iedere functie is dus ontworpen met het oog op een zo laag mogelijk energieverbruik.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit