Warm water: onze 10 tips

Warm tapwater is een comfort geworden dat niemand nog wil missen. Het energieverbruik hiervan kan heel eenvoudig beperkt worden. Enkele elementaire principes volstaan.

 • 1. Verspil geen water.

  Door de kraan onnodig te laten openstaan, verspilt u gemakkelijk 5 liter per minuut, bijvoorbeeld wanneer u het water laat lopen terwijl u uw tanden poetst of u scheert! De verspilling is des te erger als het gaat om warm water!

 • 2. Neem liever een douche dan een bad.

  U zult drie keer minder water verbruiken!

 • 3. Installeer een spaardouchekop.

  Bespaar warm water door uw douche te voorzien van een spaardouchekop, deze is gemakkelijk te installeren en kost niet veel.

 • 4. Isoleer uw warmwaterleidingen.

  Het isoleren van warmwaterleidingen is eenvoudig te realiseren en kost weinig geld, maar levert een aanzienlijke energiebesparing op. Deze maatregel is des te nuttiger als de leidingen door niet-verwarmde ruimten lopen of als de plaats van de kraan (badkamer, keuken enz.) ver verwijderd is van uw boiler.

 • 5. Repareer lekkende kranen.

  Een lekkende kraan betekent een aanzienlijke verspilling! Een kraan die lekt (10 druppels per minuut) vertegenwoordigt een verlies van ongeveer 2000 liter per jaar.

 • 6. Rust uw oude kranen uit met een straalbreker of volumebegrenzer.

  Door op uw oude kranen een straalbreker te installeren, zorgt u ervoor dat er lucht in het water komt en u een maximale straalkracht geniet met minder (warm) water. Een andere maatregel is uw kranen uit te rusten met een volumebegrenzer. Zo'n begrenzer is verkrijgbaar voor verschillende debieten en beperkt de gebruikte hoeveelheid water, terwijl een goede waterstraalkracht mogelijk blijft.

 • 7. Stel uw boiler in op 60°.

  Wanneer u uw boiler instelt op 60 °C geniet u drie voordelen: energiebesparing, minder kalkvorming en langere levensduur van de boiler.

 • 8. Installeer uw boiler niet in een koude ruimte.

  Indien uw boiler geïnstalleerd is in een koude ruimte (kelder, garage, niet-geïsoleerde zolder), overweeg dan hem te isoleren door een bijkomende laag isolatie aan te brengen.

 • 9. Plaats uw boiler zo mogelijk bij de kamers met watertappunten.

  Als u een woning bouwt of renoveert, denk er dan om de boiler zo dicht mogelijk te plaatsen bij de kamers waar u vaak kleine hoeveelheden water afneemt, zoals uw keuken en badkamer. Probeer indien mogelijk ook de kamers waar water gebruikt wordt (keuken, badkamer, washok), te groeperen. Hoe kleiner de afstanden tussen de watertappunten en uw boiler, hoe sneller u beschikt over warm water en hoe meer warmteverlies u voorkomt.

 • 10. Gebruik geen elektrische boilers.

  Kies eerder voor een installatie op aardgas of mazout of, nog beter, op zonne-energie.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit