Vlaamse energieheffing daalt naar 10 euro

De Vlaamse energieheffing van 100 euro zou binnenkort naar minder dan 10 euro dalen. De Vlaamse regering heeft daarover een akkoord bereikt. De energiefactuur daalt dus flink voor een gezin met een gemiddeld verbruik.

De Vlaamse energieheffing werd vier maanden geleden vernietigd door de rechter van het Grondwettelijk Hof. Sindsdien werkte Vlaams energieminister Bart Tommelein aan een alternatief voor de taks van 100 euro per jaar voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3500 KWh.

Dat alternatief blijkt nu heel simpel én goedkoop. Een kleine vaste stroomheffing en een hogere groene stroomquota volstaan om de factuur te financieren. De eerste heffing is een vaste heffing van 5 euro per jaar, de tweede is gebaseerd op het verbruik en komt voor een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik neer op 4 euro per jaar. Alles samen zou dat bedrag voor een gezin met gemiddeld verbruik niet hoger mogen oplopen dan 10 euro per jaar. Wie minder verbruikt, betaalt minder, wie meer verbruikt, betaalt meer. De Vlaamse regering reageert zo op de kritiek die er op de energieheffing was: dat iedereen hetzelfde bedrag betaalde.

Volgens Europese afspraken moet Vlaanderen tegen 2020 13% hernieuwbare energie opwekken. Op grond van de huidige prognoses haalt Vlaanderen dat niet. Tommelein waagt dus een gok, als hij niet slaagt in zijn opzet, dreigt Vlaanderen in 2020 de rekening gepresenteerd te krijgen. Om de boete te vermijden kan Vlaanderen ook beslissen om groene stroomcertificaten in het buitenland aan te kopen.

Concreet?

Uw maandelijkse voorschotfacturen blijven tot eind 2017 ongewijzigd. Een herberekening van uw voorschotfacturen zal voor januari 2018 gebeuren met de nieuwe parameters. OCTA+ zal er dus voor zorgen dat alles correct afgehandeld wordt.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit