Einde stookolie niet in zicht

Stookolie en stookolieketels haalden de laatste weken enkele keren het nieuws. De beslissingen en de berichtgeving waren op zijn zachtst gezegd verwarrend. Tijd voor duidelijkheid!

3 FEITEN OP EEN RIJ

1. Je mag nog altijd met mazout blijven stoken.
Logisch eigenlijk. De kwaliteit van de stookolie verbetert voortdurend. Zo is stookolie sinds 2016 zwavelarm. Dit zorgt voor een optimale verbranding met de hoogst mogelijke productie van warmte en een veel lagere belasting op het milieu. Vergelijken we gas en stookolie vanaf de ontginning tot en met de verbranding dan is stookolie niet schadelijker voor het milieu dan gas en is de uitstoot van CO2  vergelijkbaar.

Vloeibare brandstoffen bieden mogelijkheden voor de toekomst: voortdurend onderzoek heeft ertoe geleid dat er nieuwe milieuvriendelijke vloeibare brandstoffen werden ontwikkeld die geen CO2 uitstoten bij verbranding en die perfect inzetbaar zijn zonder enige aanpassing aan je verwarmingsketel of opslagtank. De beschikbare hoeveelheden zijn vandaag nog te beperkt, maar deze vloeibare brandstoffen kunnen een oplossing worden voor morgen.

2. Je hoeft je huidige stookolie-installatie niet te vervangen. 
Het kan én mag wel. Uit recent onderzoek van een onafhankelijk studiebureau bleek een nieuwe condensatieketel op stookolie de financieel voordeligste optie om een oude mazoutketel te vervangen. De nieuwste generatie condenserende stookolieketels kan naast 30% minder verbruik een rendement van 98% voorleggen en dringt de CO2-uitstoot eveneens met 30% terug.

3. Je kan je stookolie-installatie perfect combineren met hernieuwbare energie.
Een nieuwe condensatieketel laat zich prima combineren met een zonneboiler tot een hybride installatie, waardoor het een nog duurzamere keuze wordt. Het milieu wordt in dat scenario nog minder belast én je mag als consument rekenen op een extra besparing van 10%, wat neerkomt op zo’n 200 à 300 liter mazout. Dit past helemaal in het plaatje waar wij en onze sectororganisatie Informazout nu al geruime tijd voor pleiten. 

Welke stappen kan je ondernemen?
Op zich hoef je niets te doen. Je kan je huis nog altijd met mazout verwarmen. Verder raden we je aan om je geleidelijk voor te bereiden op een duurzame toekomst. Wij geloven in verwarmingsoplossingen die betaalbaar en efficiënt zijn en die blijven evolueren, met steeds minder effect op het milieu.

Zo las je in het verleden op onze blog al over de combinatie van je mazoutketel met een warmtepomp of zonneboiler. In zo een hybride installatie sluit de stookolie als energiebuffer het bevoorradingsrisico van hernieuwbare energie volledig uit. Deze hybride toestellen verminderen ook het risico van overbelasting van het elektriciteitsnetwerk op de meest ongunstige momenten, zoals in de winter en tijdens de piekuren.

Wat gaat er de komende dagen en weken gebeuren?
Onze sectororganisaties gaan de dialoog aan met de regering en wij blijven je informeren. Hou dus zeker onze blog in de gaten voor updates. 

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit