Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Betaal altijd een marktconforme prijs met een variabel energietarief

Met een variabel energietarief kies je voor maximale flexibiliteit. Je betaalt een marktconforme energieprijs en profiteert van elke prijsdaling.

Bespaar bij dalende prijzen

Een variabel tarief volgt de energiebeurs. Dalen de prijzen, geniet je meteen van een prijsvoordeel.

Goedkoper dan vast

In tegenstelling tot een vast tarief zit er geen risicopremie verrekend in de prijs. Dus je betaalt minder.

Actuele marktprijs

Hoe energietarieven ook evolueren, je bent zeker dat je altijd de actuele marktprijs betaalt.

Actief voorschotbeheer

Kijk elke 3 maanden in je OCTA+ klantenzone na of je voorschotbedrag nog in lijn ligt met de huidige prijzen.

Wat is een variabel tarief?

De energieprijzen volgen de evolutie van een energiebeurs. Die beurs is gevoelig aan verschillende factoren zoals weeromstandigheden, het politieke klimaat, enz. Het grootste voordeel van een variabel energiecontract is dat je prijs mee zakt wanneer de beursnoteringen dalen. Maar het omgekeerde is ook waar. Je hebt met andere woorden geen prijsgarantie, maar je betaalt wel altijd een marktconform tarief.

Waarom kiezen voor een variabel tarief?

Een variabel tarief houdt iets meer risico in omdat energieprijzen schommelen. Bij een vast tarief ligt dat risico bij de energieleverancier, die hiervoor een hogere prijs aanrekent. Prijsschommelingen op de energiemarkt zijn zichtbaar op je energiefactuur. Wanneer energieprijzen dalen, profiteer je mee. Stijgen ze, dan betaal je ook meer. Dat heb je dan weer niet bij een vast tarief, waar de prijzen voor een periode vastliggen. Stijgen dan de prijzen, dan voel je het niet. Maar zakken de prijzen, dan dalen jouw vaste energietarieven ook niet mee.

Wat is het verschil tussen een variabel en een vast tarief?

Of wat is het verschil tussen Clear (variabel energiecontract) en Fixed (vast energiecontract)? Bij een vast tarief wordt de prijs die je betaalt, bepaalt op de dag dat je je contract tekent. Die prijs ligt hoger dan bij een variabel tarief aangezien er een hoger risico aan verbonden is. Logisch ook, want je kiest bij een vast tarief voor prijszekerheid en gemoedsrust. Die zekerheid heb je niet bij een variabel tarief aangezien je tarief afhangt van de energiebeurs. Zowel bij een variabel als een vast tarief kunnen alle niet energie-gerelateerde kosten zoalsals transport, distributie en heffingen wijzigen (na akkoord van regulator of overheid). 

Wat is het verschil tussen een variabel en dynamisch tarief?

In de realiteit is er veel maar ook weinig verschil tussen ons tarief Clear (variabel energietarief) en Dynamic (dynamisch energietarief). Een dynamisch tarief is een variabel tarief, maar met elk uur andere energieprijzen. Beiden tarieven volgen de evolutie van een energiebeurs. Een dynamisch energietarief schommelt sterker, want de prijs wijzigt elk uur. Bij een klassiek variabel tarief wijzigt de prijs elke maand en zijn schommelingen meer afgevlakt. Met een dynamisch tarief heb je de touwtjes meer in handen en heb je vat op je energiefactuur. Door energie te verbruiken in de uren wanneer de energieprijzen goedkoop zijn (of negatief) kan je heel wat besparen. Let wel op: Dynamic vraagt een grote betrokkenheid én een aanpassing van jouw gedrag om maximaal te besparen.