Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Geen last van schommelingen op de energiemarkt met een vast tarief

Een vast tarief geeft je gemoedsrust, je weet op voorhand welke prijs je zal betalen voor je verbruik. Zo eenvoudig kan het zijn.

Voorspelbare energiekosten

Je kiest voor een eenvoudig budgetbeheer: je weet op voorhand hoeveel je betaalt voor elke kWh die je verbruikt.

Beschermd tegen prijsstijgingen

Energieprijzen schommelen door marktomstandigheden. Door je prijs vast te zetten ben je beschermd tegen plotse prijsstijgingen.

Stabiliteit en gemoedsrust

Omdat je kan vertrouwen op een vastgesteld tarief hoef je je geen zorgen te maken over schommelingen in de energieprijzen.

Jouw "prijsverzekering"

Hoewel een vast tarief doorgaans iets duurder is dan een variabel, kies je bewust voor een prijsgarantie op lange termijn.

Wat is een vast tarief?

Energieprijzen kunnen variëren als gevolg van marktomstandigheden, seizoensgebonden veranderingen en andere factoren. Een vast tarief is het enige tarief waarbij je zeker bent dat je eenzelfde tarief betaalt zoals vastgelegd bij de ondertekening van je contract. Dit kan voordelig zijn als de energieprijzen stijgen, omdat je steeds hetzelfde tarief betaalt tot wanneer de prijsgarantie afloopt.

Waarom kiezen voor een vast tarief?

Een vast tarief is in principe iets duurder dan een variabel tarief. Logisch ook, want de risico’s worden verrekend in de prijszetting. Tenzij marktprijzen stijgen natuurlijk. Want in een markt met stijgende energieprijzen zullen variabele tarieven duurder worden, terwijl een vast tarief niet verandert. Maar omgekeerd is ook waar. Dalen de prijzen, dan zullen de variabele tarieven goedkoper worden. Maar je vaste tarief verandert niet. In ruil krijg je wel gemoedsrust en hoef je je weinig zorgen te maken.

Wat is het verschil tussen een vast en variabel tarief?

Of wat is het verschil tussen Fixed (vast tarief) en Clear (variabel tarief)? Kies je voor een variabel tarief, dan kies je eigenlijk voor een tariefformule die vermeld staat op de tariefkaart. In die formule zit een element “marktprijs”. Verandert de marktprijs, dan wijzigt je tarief. Zowel naar boven als naar beneden. Bij een vast tarief kies je voor het tarief vermeld op de tariefkaart. Je hebt dus zekerheid over de prijs die je betaalt voor een vastgelegde periode. Alle andere niet energie-gerelateerde kosten, zoals transport, distributie en heffingen zijn dezelfde voor beide types tarieven en kunnen – ook bij een vast tarief – wijzigen (na akkoord van regulator of overheid).

Wat is het verschil tussen een vast en dynamisch tarief

Of wat is het verschil tussen Fixed (vast tarief) en Dynamic (dynamisch tarief)? In de praktijk staan deze tarieven het verst van elkaar. Een vast tarief kies je voor de zekerheid en voor de gemoedsrust. Je hebt een prijsgarantie voor een specifieke periode en verder hoef je niks meer te doen. Een dynamisch tarief is een variabel tarief waarbij de energieprijs elk uur verandert. Door energie te verbruiken op de momenten dat de prijzen laag (soms zelfs negatief) staan, realiseer je mooie besparingen. Hier moet je, in tegenstelling tot een vast tarief, wél actief mee bezig zijn. Pas je je gedrag niet aan, dan zou dat wel eens een duurder tarief kunnen zijn. In vergelijking met een vast tarief haal je winst op momenten dat de uurtarieven lager zijn dan je vastgelegde tarief (lichtblauw op de grafiek).