Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Is het nog relevant om een dieselwagen te kopen?

Gepost op 31/01/2020

2 minuten leestijd

Voor grote afstanden zeker. De nieuwe diesels zijn een pak milieuvriendelijker. Door hun lager verbruik stoten ze zelfs minder CO2 uit dan benzinewagens. Informeer je echter goed over de euronorm bij de aankoop van je nieuwe wagen.

Voor grote afstanden zeker. De nieuwe diesels zijn een pak milieuvriendelijker. Door hun lager verbruik stoten ze zelfs minder CO2 uit dan benzinewagens. Informeer je echter goed over de euronorm bij de aankoop van je nieuwe wagen.

In 2015 kwam dieselgate aan het licht. Autoconstructeurs als Volkswagen maakten gebruik van sjoemelsoftware om de uitstoot van NOx of stikstof te minimaliseren. Vanaf dan legde de overheid strikte normen op om de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen te beperken. Ook steden die een lage emissiezone instellen zijn strenger voor dieselwagens dan voor benzinewagens.

De nieuwe dieselwagen is ‘milieuvriendelijk’

Door de strenge normen en verplichte testen die nu effectief op de weg gebeuren, weet je exact wat je nieuwe dieselwagen uitstoot. Door zijn lager verbruik stoot hij trouwens minder CO2 uit dan een auto die op benzine rijdt. Maar hoe zit het met schadelijke stoffen als roet, fijn stof en stikstof? Bij dieselwagens die voldoen aan Euronorm 6d  staat de roetfilter 100% op punt. Katalysators en AdBlue reduceren de uitstoot van stikstof tot een minimum. Op recente milieutests van Test-Aankoop voor de strenge Greencap NCAP- score haalden enkele dieselmodellen een meer dan bevredigend resultaat.

Waarom grote afstanden

Eigenlijk moet je lange afstanden afleggen om de technologie van je auto optimaal te benutten. Een koude motor verbruikt erg veel. Bij korte afstanden is het verbruik van je wagen heel hoog om onder andere roetfilters en katalysators te doen werken. Een hoog verbruik is synoniem van een hoge CO2-uitstoot. Dus als je enkel rond de kerktoren rijdt, heeft de milieuvriendelijke techniek van je wagen weinig impact. Als je uitkijkt naar een grote (bedrijfs)wagen en minstens 30.000 km per jaar aflegt, blijft een nieuwe diesel een goede keuze.

Hou de euronorm in het oog

De euronorm of de emissienorm van je voertuig bepaalt of je al dan niet met je wagen mag rijden in de lage emissiezones in België en in het buitenland. De dieselwagens die je nu kan kopen hebben euronorm 6d-temp of de nieuwe norm die vanaf volgend jaar verplicht is: euronorm 6d. Waar schuilt het addertje? Vanaf 1 januari 2027 worden enkel dieselwagens met euronorm 6d toegelaten in de lage emissiezones in Vlaanderen en zullen ook diesels met euronorm 6d-temp moeten betalen om bijvoorbeeld Antwerpen binnen te mogen. Denk dus goed na waar en hoe lang je met je nieuwe diesel wilt rijden. Laat je niet afleiden door allerlei technische snufjes en check de euronorm voor je aankoop!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter