Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Het onderhoud van je mazoutketel brengt op

Gepost op 11/12/2018

2 minuten leestijd

Verbruik minder door je mazoutketel jaarlijks te laten reinigen. Door het juist instellen van de ketel bekom je een betere verbranding die wel 12% meer rendement oplevert.

Je installatie gaat langer mee én je voorkomt risico op CO-vergiftiging. Zo heeft een wettelijke verplichting toch zijn voordelen.

BLIJF IN REGEL MET DE WET

Het jaarlijks onderhoud van je mazoutinstallatie door een erkend verwarmingsinstallateur is verplicht. Ook voor installaties op gas geldt in Vlaanderen een verplicht nazicht om de 2 jaar. In Brussel en Wallonië slechts om de 3 jaar. Onderaan dit artikel vind je een link naar een lijst met erkende verwarmingsinstallateurs.

WEES ALERT OP CO-VERGIFTIGING

De meest dodelijke oorzaak van vergiftiging in België: jaarlijks meer dan 20 dodelijke slachtoffers. En ja, een van de oorzaken is een slecht onderhouden verwarmingsinstallatie of onvoldoende ventilatie in de ruimte waar de installatie zich bevindt.

Koolstofmonoxide is kleur -en geurloos, dus moeilijk op te merken. Heb je hoofdpijn of ben je duizelig of misselijk in een bepaalde ruimte en verdwijnen deze symptomen als je de ruimte verlaat? Dan word je waarschijnlijk geconfronteerd met CO-vergiftiging. Open onmiddellijk ramen en deuren en schakel het apparaat dat de intoxicatie veroorzaakt uit. Laat je installatie nazien en zo nodig vernieuwen door een specialist.

Schaf je een CO-melder aan in een doe-het-zelf zaak of een grootwarenhuis. Tegenwoordig heb je er zelfs met een app die je meldingen stuurt bij CO-gevaar. Maar vooral: zorg dat je verwarmingsapparatuur in goede staat is!

EEN ONDERHOUDEN KETEL ZORGT VOOR EEN BETERE VERBRANDING

En dit heeft als gevolg dat de kans op CO-vergiftiging verlaagt, je rendement hoger ligt en je de levensduur van je verwarmingsinstallatie verhoogt. Een onderhoud kost zo’n 120 à 200 euro en duurt een uur tot twee en een half uur, al naargelang je installatie. Mooi meegenomen: als je woning ouder is dan 5 jaar betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%!

Hoe verloopt de reiniging van je verwarmingsinstallatie?

  • De installateur veegt het uitlaatkanaal van de ketel schoon, waardoor het risico op CO2-vergiftiging aanzienlijk vermindert
  • Hij reinigt de ketelbrander, wat de efficiëntie van de verbranding verhoogt
  • Hij doet een algemene controle van de staat van je verwarmingsketel
  • Hij stelt de ketel af om het rendement van je verbranding te optimaliseren

Neem meteen actie en klik op deze link om een erkend verwarmingsinstallateur in je gemeente te vinden. Kom veilig en warm de winter door!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #