Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Een energiezuinig najaar: 14 herfsttips om je hiermee te helpen

Gepost op 16/10/2023

3 minuten leestijd

De herfst staat voor de deur. Dat betekent het einde van de zomer. De zomerse temperaturen maken plaats voor kortere dagen en een kleurrijk pallet van bladeren buiten. Ook in de herfst wil je energie besparen. Deze 14 tips zorgen dat je het seizoen warm doorkomt én je je energieverbruik vermindert.

1)  Doe een herfst check-up. Neem op een grijze dag pen en papier en trek je hele woning rond. Maak zo je boodschappenlijst voor de doe-het-zelf zaak. Aan ramen en deuren verlies je het meeste warmte, tot 15%. Vervang versleten tochtstrips of voegkits. Kijk na of ramen en deuren nog voldoende sluiten. Vul grote gaten met isolerend schuim. Overweeg een tochtgordijn: die zijn een extra barrière bij deuren die veel tocht doorlaten zoals sommige voordeuren of de deur tussen je woning en de garage.

2)   Blijf op de hoogte van alle nieuwigheden op de markt. Zo bestaat er raamfolie om enkel of dubbelglas van een extra transparante isolerende laag te voorzien. Het rendement hiervan kan oplopen tot 35%. Of thermische gordijnen, die niet alleen isoleren maar ook verduisteren. Zelfs voorzetramen kunnen in sommige gevallen een oplossing zijn.

3)   Een warmtepomp haalt in het tussenseizoen (herfst/lente) het beste rendement. Overweeg je de installatie van een airco, je hebt er die ook kunnen verwarmen. Verwarm met hout of pellets wat bij, zo moet je de centrale verwarming nog niet direct inschakelen.

4)   Een aangename huistemperatuur ligt tussen 18°C en 21°C. Verlaag je de temperatuur naar 19°C à 20°C dan bespaar je al 7% energie. Zet de thermostaat een uurtje voor je gaat slapen lager, het blijft toch nog even warm. De ideale nachttemperatuur is 16 graden.

5)   Ook al is het iets kouder in de herfst, vergeet toch je huis niet te verluchten. Een half uurtje per dag is voldoende. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht, het komt je energiefactuur alleen maar ten goede.

6)   Ruimtes die je niet vaak gebruikt, moet je ook niet onnodig verwarmen. Voor die ruimtes volstaat een temperatuur van 15°C. Sluit ook tussendeuren indien mogelijk om de warmte op de juiste plaatsen vast te houden. Zelfs een (tijdelijk) gordijn tussen 2 ruimtes betekent een wereld van verschil.

7)   Stel de winterstand van je verwarmingsinstallatie maximaal uit. Haal je winterpantoffels en dikke trui uit de kast: zeker in het begin van de herfst is dat vaak voldoende om het warmer te hebben. En het is natuurlijk ook gezelliger om te bingewatchen onder zo’n warme fleece.

8)   In de herfst moet je al wat vaker het licht aandoen want de dagen worden korter. Vervang daarom stelselmatig alle lampen met LED- verlichting. Die verbruiken 8 tot 10 keer minder dan een klassieke gloeilamp.

9)   Doe telkens het licht uit wanneer je de kamer verlaat. Of plaats een bewegingsdetector in de kamers die je weinig gebruikt (inkom, gang, toilet, garage…), zo springt het licht alleen maar aan wanneer je in de kamer bent. Op die manier bespaar je met weinig moeite energie.

10)  Hou de warmte zoveel mogelijk binnen! Ook in de herfst schijnt de zon, alleen staat ze dan niet meer zo hoog als in de zomer. Open dus zoveel mogelijk jouw gordijnen, zo kan het zonnetje jouw huis verwarmen én verlichten. Sluit je gordijnen als de avond valt om de warmte binnen te houden.

11)   Controleer of je CV- ketel niet bijgevuld moet worden. Als je water hoort stromen door jouw radiatoren, is het tijd om je ketel bij te vullen tot 1,5 tot 2 bar. Extra tip: plaats je CV- ketel in ecostand om extra energie te besparen.

12)  De herfst is de ideale periode om je radiatoren te ontluchten. Zo functioneren ze met een maximaal rendement op het moment dat je je ze nodig hebt.

13)   Plaats tochtstrips voor kieren, deuren en ramen. Zo hou je de kou buiten.

14)  Ook in de herfst kan je op mooie dagen jouw was buiten laten drogen of binnen laten voordrogen. Nadien moet ze misschien maar eventjes in de droogkast. Zo bespaar je al een groot stuk op jouw energiefactuur.

Deze tips helpen je om jouw energieverbruik te verminderen tijdens het kleurrijkste seizoen van het jaar. En zoals je ondertussen wel weet, is de energie die je niet verbruikt nog altijd de goedkoopste.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter