Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Btw-verlaging op elektriciteit en gas, premie voor mazoutgebruikers

Gepost op 16/03/2022

2 minuten leestijd

De federale regering bereikte een akkoord om onze energiefactuur te milderen. De btw op elektriciteit en aardgas wordt tijdelijk verlaagd en er komt ook een mazoutpremie.

Btw-verlaging op elektriciteit en gas, premie voor mazoutgebruikers

Er komen (tijdelijke) maatregelen om de hoge energiefacturen van gezinnen te verlichten. De federale regering heeft daarover een akkoord bereikt. Een overzicht van de inhoud van het energieakkoord:

  • De reeds aangekondigde btw-verlaging op elektriciteit is verlengd tot eind september 2022. Sinds 1 maart betaal je slechts 6% btw. Deze verlaging is voor het eerst te zien op de voorschotfactuur van april, de btw voor de maand maart wordt verrekend op de eerstvolgende afrekening.
  • Ook voor aardgas daalt de btw tijdelijk naar 6%, van april tot eind september 2022. Zowel voor elektriciteit als voor aardgas wordt de btw-verlaging begin september opnieuw geëvalueerd.
  • Het uitgebreide sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas wordt verlengd tot september 2022. Ook deze maatregel wordt in september geëvalueerd.
  • Gebruikers van stookolie (maar ook van propaan en butaan) krijgen een eenmalige premie van € 200. Ook wie eerder dit jaar al mazout bestelde, krijgt dus de cheque. Het is ook niet nodig om lopende bestellingen te annuleren, aangezien de maatregel retroactief voor 2022 geldt. De premie komt bovenop de eerder toegekende verwarmingscheque van € 100, die binnenkort zal worden uitbetaald. Ook gezinnen die zich verwarmen met aardgas krijgen deze verwarmingscheque.

Eerder besliste de Vlaamse regering al om vanaf 1 juli 2022 energiebesparende verbouwpremies te verhogen. Daarnaast kan je in Vlaanderen ook een hogere premie krijgen voor een warmtepomp.

Om compleet te zijn geven we ook nog mee dat de btw-maatregel de prijzen van CNG en LPG aan de pomp zal doen dalen. Voor diesel en benzine dalen de accijnzen met 0,175 euro per liter. Een geplande prijsstijging op treintickets in juni wordt bevroren.

Praktische details over het energieakkoord zijn er nog niet. Net zoals jullie zitten wij met veel vragen. Vragen die we vandaag niet kunnen beantwoorden. Zodra we meer informatie krijgen over de btw-verlaging of de toekenning van de mazoutpremie, houden we jullie via deze pagina op de hoogte.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #