Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Extra energiesteun voor november en december 2022

Gepost op 19/09/2022

2 minuten leestijd

Op vrijdag 16 september 2022 bereikte de federale regering een akkoord over extra energiesteun. Ook wij kennen de details nog niet. We lijsten alvast de globale maatregelen hieronder kort op.

Wachten op meer informatie

Ook wij hebben de beslissingen van de overheid vernomen via de media. Tot op vandaag kennen we nog geen details omtrent de uitwerking. We kunnen je dus voorlopig hieromtrent niet informeren. Indien we meer informatie krijgen, zullen we dit artikel updaten en onze klanten persoonlijk informeren.

Overzicht van de maatregelen

Steun voor gezinnen

Dankzij het basispakket energie krijgen gezinnen in november en december 2022 een tegemoetkoming van € 61 per maand voor elektriciteit en € 135 per maand voor aardgas.

  • Dit wordt afgetrokken van de energiefacturen voor november en december 2022 indien variabel contract of vast contract hernieuwd/afgesloten na oktober 2021
  • Geldt niet voor wie: recht heeft op het sociaal tarief of een netto belastbaar jaarinkomen heeft van meer dan € 62.000 (koppels € 125.000) + € 3.700 per persoon ten laste; terugvordering via de personenbelasting voor personen met hoger inkomen

Voor wie verwarmt op mazout (of propaan in bulk) wordt de stookoliecheque verhoogd van € 225 naar € 300. De toelage wordt verlengd tot maart 2023. Wie reeds een aanvraag deed, hoeft niets meer te doen.

Steun voor bedrijven en zelfstandigen

Verlaging van de accijnzen op elektriciteit en aardgas in november en december 2022:

  • Aardgas: accijns op Europees minimum voor de twee eerste schijven voor een verbruik tot 50.000 MWh (bijzonder accijns = 0, bijdrage energie op minimum)
  • Elektriciteit: bijzondere accijns op Europees minimum voor de eerste drie schijven voor een verbruik tot 1.000 MWh

Voor ondernemingen in moeilijkheden:

  • Uitstel sociale bijdragen/belastingen en langere afbetalingsplannen
  • Systeem tijdelijke werkloosheid energie van 1 oktober 2022 tot 31 december 2022 (behoud loon 70% + premie € 6,10 per dag)
  • Tijdelijk overbruggingsrecht indien activiteitenonderbreking door energiefactuur
  • Moratorium op faillissementen tot 31 maart 2023 voor ondernemingen getroffen door de energiecrisis

Stel dat er komende winter een energietekort is, dan zal de agrovoedingsindustrie als kritische sector beschermd worden.

Uitkijken naar wat Europa doet

Naast deze maatregelen hoopt onze federale regering op Europese maatregelen om eventueel in te grijpen op het prijsmechanisme.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #