Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Het is zomer, tijd voor het onderhoud van jouw verwarmingsinstallatie!

Gepost op 21/08/2023

2 minuten leestijd

Zomer, zalig! De meest relaxte tijd van het jaar met terrasjes, bbq’s, vakantie,… Je denkt nog lang niet aan de koude winterdagen. Toch is de zomer de beste periode om jouw verwarmingsinstallatie te onderhouden. Waarom? Dat leggen we je uit in dit artikel. 

Waarom is het nodig dat ik mijn verwarmingstoestel onderhoud?

Een regelmatig onderhoud van je toestel heeft enkel maar voordelen:

1)     Lager verbruik

Wie zijn installatie onderhoudt, verbruikt minder dan wie dat niet doet.

2)     Veiligheid

Een regelmatig onderhoud kan potentiële veiligheidsproblemen voorkomen. Want een slecht onderhouden verwarmingsinstallatie kan zorgen voor lekken, storingen en zelfs brandgevaar.

3)     Levensduur

Tijdig onderhoud zorgt ervoor dat jouw installatie langer meegaat. Het vervangen van versleten onderdelen voorkomt dat kleine problemen zich opstapelen tot grote defecten.

4)     Beter voor het milieu

Regelmatig onderhoud vermindert de uitstoot.

5)     Wettelijke verplichting

Een onderhoud is wettelijk verplicht. Hoe frequent die moet gebeuren, wordt regionaal bepaald. Meer informatie over het onderhoud vind je hier terug.

Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/verplicht-onderhoud-van-uw-cv-installatie-centrale-verwarming

Wallonië: https://energie.wallonie.be/fr/controle-periodique-et-diagnostic-approfondi-des-chaudieres.html?IDC=8603&IDD=125879

Jouw ketel onderhouden is dus van groot belang maar waarom zou je het in de zomer doen?

1)     Voorkom pannes

Niets zo vervelend dan je verwarming die in panne staat in de winter. Dat kan je makkelijk voorkomen door jouw installatie in de zomer te onderhouden. Zo kunnen eventuele problemen al opgelost worden voor de koude dagen aanbreken.

2)     Beschikbaarheid technici

De winter is hét verwarmingsseizoen. Dat wil ook zeggen dat technici het heel druk hebben. Daarom is het zeker een goed idee om al in de zomer het onderhoud van jouw toestel te plannen. 

 

Kan ik mijn verwarmingsinstallatie zelf onderhouden?

Neen, enkel gecertificeerde technici mogen een onderhoud uitvoeren. De technicus zorgt voor een optimale werking en rendement van jouw installatie. Hij reinigt de branders, veegt de schoorsteen en vervangt defecte onderdelen indien nodig.

Je krijgt na het onderhoud een wettelijk keuringsattest van de technicus. Dat bewijst dat jouw installatie in orde is en correct geïnstalleerd is. Blijkt na het onderhoud dat er iets niet orde is? Dan krijg je 5 maanden om hem weer in orde te brengen of hem te vervangen. Niemand wil kou lijden in de winter. Plan daarom al je afspraak voor jouw onderhoud in.

Kortom, het onderhouden van je verwarming in de zomer is een verstandige en proactieve keuze dat jou geld bespaart. Zo zorg je ervoor dat jouw verwarmingssysteem goed werkt, efficiënt is en veilig blijft wanneer je de zomerstand moet uitzetten. En hopelijk is dat nog niet voor meteen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #