Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Is een thuisbatterij rendabel?

Gepost op 22/10/2019

2 minuten leestijd

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is een thuisbatterij een slimme manier om de energie die je niet verbruikt op te slaan tot jij ze nodig hebt. Alleen, thuisbatterijen zijn erg duur en zelfs met de subsidie van de Vlaamse overheid kan je ze amper terugverdienen.

Een thuisbatterij slaat de energie op die je niet verbruikt

Dankzij de thuisbatterij geniet je maximaal van de energie die je zonnepanelen produceren. Uit studies blijkt dat je amper 30% van de geproduceerde energie zelf verbruikt. De rest wordt op het net geïnjecteerd. Logisch, als je bedenkt dat de meeste mensen uit huis werken op het ogenblik dat de zonnepanelen energie opwekken. Tijdens piekmomenten moet je dus elektriciteit van het net halen en dat is jammer. Met een thuisbatterij kan je zo’n 50 à 80% van je zelf geproduceerde energie gebruiken. De batterij slaat de overtollige energie op en geeft die automatisch af als je zonnepanelen onvoldoende produceren. Een volledig opgeladen thuisbatterij kan een doorsnee gezin 24 uur lang van stroom voorzien. Pas als de batterij leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet.

Duur prijskaartje

Een thuisbatterij kost 5000 à 10.000 Euro, installatie inbegrepen. In het Vlaams Gewest kan je een premie aanvragen bij het departement Omgeving voor een batterij die werkt op lithiumtechnologie. De premie bedraagt 250 Euro per kWh met een maximum bedrag van 3200 Euro. Als je dus een thuisbatterij aankoopt met een capaciteit van 8 kWh, trek je 2000 Euro terug op de aankoopprijs van 8000 Euro. Ondanks deze premie kan je de aankoop amper terugverdienen. Afhankelijk van de capaciteit van je batterij is de terugverdientijd 15 à 24 jaar, terwijl zo’n batterij slechts 15 jaar meegaat.

Het juiste moment afwachten

Hoe meer de thuisbatterij ingeburgerd geraakt, hoe sneller de aankoopprijs zal dalen. De premie van de Vlaamse Overheid loopt tot einde 2021 met een beperkt budget. Het is dus zaak om lang genoeg te wachten tot de prijzen dalen en toch nog de premie mee te pikken. Misschien kan een groepsaankoop helpen.

Geen premie in Brussel en Wallonië

In het Brussels Gewest en in Wallonië kan je geen subsidie aanvragen. Slechter nog: in het Brussels Gewest daalt vanaf 1 januari 2020 de vergoeding voor de elektriciteit die je op het net zet. De energietaksen en netkosten zullen berekend worden op basis van je werkelijke afname en worden niet langer gecompenseerd door wat je erop zet. Een goede reden dus om toch de aankoop van een thuisbatterij te overwegen en maximaal je zelf geproduceerde energie te verbruiken!

Nu investeren of wachten?

Met een thuisbatterij verbruik je meer van je eigen geproduceerde groene energie waardoor je bespaart op je elektriciteitsfactuur. Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en gewapend tegen stroompannes. Energie hamsteren in de zomer om deze in de winter te gebruiken is echter geen optie. Energie heeft een gewicht en volume en je thuisbatterij zou hiervoor enorm groot en zwaar moeten zijn. Onze mening: enkel als je van plan bent om zonnepanelen te installeren, kan je overwegen om er meteen een thuisbatterij bij te kopen. Dat zal wellicht goedkoper uitkomen en je beperkt de rompslomp van de installatie. In het andere geval kan je beter nog even de kat uit de boom kijken en wachten tot de prijzen verder dalen. Tenzij je nu al wilt bijdragen aan de energierevolutie natuurlijk.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter