Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

PowerSaveChallenge: Ontdek het stappenplan van de 3e winnaar

Gepost op 27/03/2019

5 minuten leestijd

De derde en laatste winnaar van deze editie van de PowerSaveChallenge is bekend. Deze persoon heeft dus ook 1 jaar gratis elektriciteit gewonnen.

Hij was er zo blij mee dat hij de tijd genomen heeft om zijn stappenplan met ons te delen. Lees hieronder de getuigenis van de derde winnaar van de PowerSaveChallenge:

 1. Ken uw verbruikers

  Gebruik een kWh-meter om uw verbruik in kaart te brengen en neem hiervoor de tijd om grondig te werk te gaan. 

  Hoeveel kost het om uw wasmachine, droogkast te laten draaien? Hoeveel verbruikt uw televisie, laptop, wekkerradio of bureaulamp echt? Hoeveel verbruiken uw ijskast en diepvriezer per week? 

  Noteer ook dagelijks uw tellers van uw elektriciteitskast, en maak gebruik van periodes van afwezigheid om uw 'passiefverbruik' te weten te komen, dus het verbruik van al uw toestellen terwijl u niet aanwezig bent. Noteer ook eens uw meterstanden voor en na het koken zodat u weet hoeveel u precies verbruikt aan het bereiden van maaltijden. 

  Al deze zaken kunnen u een inzicht geven over welke uw grootste verbruikers zijn en hoeveel uw 'onmeetbare' toestellen verbruiken zoals verlichting, CV-installaties en andere vast geïnstalleerde toestellen.
 2. Tijd voor actie

  Eenmaal uw verbruik gekend, gaat u de grootste verbruikers aanpakken. Enkele eenvoudige ingrepen kunnen uw verbruik drastisch veranderen. In mijn geval ben ik tot de conclusie gekomen dat meer dan de helft van mijn verbruik gerelateerd was aan het opwekken van warm water in een boiler die dag en nacht actief was. Een drastische keuze zou dan zijn om de hele installatie te vervangen door warmtepomp, zonneboiler of welk voor moderne energiezuinige installatie dan ook, maar dat zou in een hoge kost resulteren die pas op lange termijn rendeert.

  Veel eenvoudiger was het om voor slechts 20 EURO een timer op de installatie te zetten en de 'AAN'-tijd van de installatie te beperken tot 4 à 5 uur per dag, net de tijd die nodig is om alle water op te warmen. In een 2e stap kunt u, afhankelijk van uw verbruik, de boiler slechts enkele dagen per week laten werken. Met deze eenvoudige ingreep alleen al kon ik mijn verbruik met de helft verminderen!

  Daarna was het de beurt aan de andere verbruikers: vervang in eerste plaats uw ijskast en diepvriezer door een A+++ model. Kookt u veel? Ga dan voor een kookplaat met inductie. Kijkt u veel televisie? Kies een model met minstens A+ label. Wasmachine, droogkast, stofzuiger, strijkijzer: idem dito. Voor al deze zaken kan u uiteraard een nieuw toestel kopen, maar als u tijd en geduld heeft zijn er best wel goede zaken te doen op tweedehands websites en kunt u uw uitgaven veel sneller terugverdienen.

  In de kamers waar verlichting veel aan staat, kunt u best de lampen vervangen door LED-lampen

  De kans is groot dat u nu alle 'grootverbruikers' aangepakt heeft. Het heeft geen zin om lampen, wekkerradio, nachtlampje te vervangen als het verbruik te laag is of als u deze maar zelden gebruikt, dus wees pragmatisch in uw beslissingen. 
 3. Ga anders leven

  Met alles wat u tot nu toe gedaan heeft ben u er reeds in geslaagd om uw verbruikers tot een minimum te reduceren. Er rest nog 1 laatste stap die een grote besparing kan betekenen: pas uw levensstijl aan. Een toestel kan nog zo energiezuinig zijn, de beste besparing is er als het toestel gewoon UIT staat.

Enkele tips:

- Hebt u een tweevoudig uurtarief? Concentreer dan waar mogelijk uw energie-intensieve activiteiten 's nachts of in het weekend: drogen, wassen, koken, stofzuigen, strijken,… Bedenk ook dat het beter is om uw kleren te laten drogen aan een wasrek dan ze in de droogkast te stoppen.

Gaat u op reis? Trek dan waar mogelijk zoveel mogelijk toestellen uit het stopcontact en leg infrarood sensoren stil door elektrische kringen af te sluiten. Pas wel op dat uw koelkast, diepvriezer en eventueel alarm blijven werken!

- In plaats van voor de televisie of computer te hangen, kunt u een boek lezen, gaan wandelen of fietsen, of ga eens vrienden of familie bezoeken. Denk eens na of het niet tijd is om die hobby te starten waar u al zolang van droomt. De tijd dat u niet thuis bent staan al uw toestellen uit en het is op de koop toe nog gezond en ontspannend.

Als u kookt, kook dan af en toe eens gelijk een grotere portie en stop die in de diepvriezer. U zult er amper méér door verbruiken, maar het bespaart u wel extra kookbeurten nadien én u kunt op een dag lekker eten zonder dat u daardoor grote inspanningen moet doen. Als u eten wil laten ontdooien, stop het dan 24u op voorhand in de ijskast in plaats van in de microgolf te ontdooien. Zo recupereert u ook nog wat van de koeling van de diepvriezer.

Laat de vaatwasmachine pas draaien als ze vol is. Hebt u maar een klein beetje afwas? Doe dan liever samen de afwas, het is een perfect moment om samen bij te praten, wat uw relatie alleen maar ten goede gaat komen.

Laat het licht niet onnodig branden, doe het uit als u niet aanwezig bent in de ruimte.

- Uw energiezuinige TV, monitor of laptop zal nóg minder verbruiken als u het contrast (backlight) wat lager instelt. U kunt hiervoor nog eens de kWh meter gebruiken om te zien wat het effect op het verbruik is en welke instelling voor u het beste compromis is. 

- Neem liefst een douche in plaats van een bad en beperk de tijd dat u onder de douche staat. Wees snel en efficiënt tijdens het wassen, u bespaart er zowel water als elektriciteit mee. Geniet u van het warme water? Trakteer uzelf en uw partner dan liever eens op een bezoekje aan de sauna. Wedden dat u er méér van zult genieten?

Beloon uzelf

Vergeet niet dat het leven er is om van te genieten, dus gebruik een deel van uw besparingen om uzelf iets te gunnen waar u al lang naar uitkijkt.

Veel succes.

U heeft het zelf kunnen lezen, deze man heeft een jaar gratis elektriciteit gewonnen aan de hand van een zelf opgesteld stappenplan waar hij zich heel de tijd strak aan heeft gehouden. Als jij je aan dit stappenplan kan houden, dan win jij misschien een jaar gratis elektriciteit de volgende keer dat de wedstrijd georganiseerd wordt. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter