Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Prosumententarief Wallonië ingevoerd vanaf 1 oktober 2020

Gepost op 27/10/2020

2 minuten leestijd

Het zat er al een tijdje aan te komen: de invoering van het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen in Wallonië.

Gelukkig compenseert de Waalse overheid tot 2022 het prosumententarief met een premie van 100 % voor alle particuliere prosumenten. Ook de jaren erna kan je als prosument nog genieten van een (lagere) premie. Pas in 2024 zal je het prosumententarief volledig zelf moeten betalen.

Wie is prosument?

Iemand die zowel elektriciteit afneemt als produceert. Dit kan via zonnepanelen op het dak, kleine windmolens of hydraulische installaties. Maakt jouw productie-installatie gebruik van het laagspanningsnet en heeft ze een vermogen dat kleiner of gelijk is aan 10 kVA, dan zal je vanaf 1 oktober 2020 een prosumententarief aangerekend worden. Bekijk hier een filmpje van energieregulator CWaPE over het nieuwe tarief.

Wat is het prosumententarief?

Een tarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Noem het geen belasting maar een bijdrage aan de kosten voor het onderhoud en de ontwikkeling van het net. Het prosumententarief wordt aangerekend op je elektriciteitsfactuur in het deel ‘nettarieven’. Je energieleverancier zal dit bedrag overmaken aan de netbeheerder.

Er zijn twee berekeningsmethodes

  1. Je hebt een elektromechanische meter 

    Je tarief wordt berekend op basis van het elektrisch vermogen van je installatie en is dus capacitair. Voor een installatie met een vermogen van 3,5 kWe ligt het tarief tussen 234 en 346 euro per jaar. Het varieert naargelang wie je netbeheerder is. Bekijk de tarieven op de website van energieregulator CWaPE.
  2. Je hebt een slimme dubbele meter 

    Een dubbele meter meet de injectie en de afname van elektriciteit afzonderlijk. Met deze meter betaal je een proportioneel tarief in plaats van een capacitair tariefHet tarief wordt berekend op basis van de bruto afname die je dubbele meter aangeeft. Hoe minder je afneemt van het net, hoe lager het proportioneel tarief. Energieregulator CWaPE voorziet een garantie voor prosumenten met een dubbele meter: het bedrag van het proportioneel tarief zal niet hoger zijn dan het capacitair tarief dat de prosumenten met een electromechanische meter moeten betalen.

Het Waals gewest compenseert het prosumententarief tot 2024 

De Waalse regering keurde op 30 september een decreet goed om het prosumententarief voor 100 % te financieren in 2020 en 2021 voor alle particuliere prosumenten. Dit doet ze in de vorm van een premie die je krijgt via je netbeheerder, dertig dagen na de jaarlijkse meteropname. In 2022 en 2023 ontvang je nog steeds een premie van 54,27 % ter compensatie. Pas in 2024 krijg je geen toelage meer. Maar tegen dan zou het mogelijk zijn om de energie die je zelf produceert te verkopen.

Ook premie voor de dubbele meter

Tegelijkertijd kan je profiteren van een premie voor de aankoop en installatie van een slimme dubbele meter (152 euro zonder btw voor 2020). Eveneens uitgereikt door de Waalse overheid en geldig  tot 31/12/2023, binnen de grenzen van de overheidskredieten. Hoe meer van je zelfopgewekte energie je verbruikt, hoe interessanter het is om een dubbele meter te laten plaatsen. Maak op tijd een afspraak met je netbeheerder.

Doe zoveel mogelijk aan zelfverbruik

Net zoals in de rest van België wil de Waalse overheid zoveel mogelijk het zelfverbruik stimuleren om het elektriciteitsnet minder te belasten in het kader van de energietransitie. Zij voorziet in de toekomst ook steunmaatregelen voor de aankoop van thuissystemen, zoals een thuisbatterij, slimme stekkers… Deze maatregelen moeten nog goedgekeurd worden.  Wij houden je op de hoogte!

Wil jij ook je zelfverbruik verhogen, overweeg dan om je elektrische wagen op te laden met zonne-energie. Je leest er alles over in onze blog.

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter