Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Om je sneller en beter te kunnen helpen, migreren we vandaag naar een nieuw telefoniesysteem. Hierdoor is het mogelijk dat we vanaf 12 uur telefonisch even moeilijker bereikbaar zijn. We verontschuldigen ons voor het ongemak. Heb je een vraag voor ons, neem dan contact op via dit online contactformulier.

Slimme meters: voordelen voor iedereen?

Gepost op 02/06/2017

2 minuten leestijd

De invoering van de slimme meters gaat de doorsnee consument in totaal zo’n 560 euro kosten, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Vlaamse energieregulator VREG. Alweer een verhoging van de energiefactuur dus.

De hele operatie zou de samenleving 336 miljoen opleveren bij een uitrol over 20 jaar.

De VREG, de Vlaamse energieregulator, heeft op vraag van de Vlaamse regering een kosten-batenanalyse gemaakt over de invoering van zogenoemde slimme meters. Dat zijn digitale toestellen waarmee gebruikers op elk moment hun verbruik van gas en/of elektriciteit kunnen volgen. De toestellen kunnen ook vanop afstand worden gelezen door de netbeheerders (Eandis en Infrax), waardoor het overbodig wordt personeel op pad te sturen om de meterstand op te nemen.

De Vlaamse regering wil deze slimme meters geleidelijk aan invoeren vanaf 2019. De VREG schat de voordelen van die meter op zo’n 20 euro per jaar, maar wijst erop dat dit vooral voor bedrijven en grote verbruikers geldt. Een doorsnee gezin zal er een pak minder profijt uit halen.

Kostprijs gemiddelde klant

  • Elektriciteit: 16,36 euro per jaar
  • Gas: 11,59 euro per jaar
  • Totaal: 27,95 euro per jaar
  • Eindtotaal over 20 jaar: 559 euro

Wie zal dat betalen?

De kosten van de slimme meters zullen terecht komen bij de distributienetbeheerders: zij zijn het die de meters plaatsen. De distributienetbeheerders zullen dat doorrekenen aan hun klanten, via een hoger distributienettarief. De VREG verwacht dat gezinnen hun gedrag wellicht zullen wijzigen en zo zouden kunnen besparen door minder energie te verbruiken of door energie te verbruiken tijdens de daluren. De regulator zet geen precies bedrag op die besparing.

Heel veel gezinnen zitten al jaren bij historische energieleveranciers, ondanks het feit dat ze vermoedelijk te veel betalen voor hun energie. Het lukt de overheid niet om deze gezinnen te sensibiliseren om energieleveranciers te vergelijken en eventueel over te stappen. Zal het de overheid dan echt lukken om gezinnen aan te sporen hun verbruikgewoontes te veranderen?

Gevolgen

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende categorieën van gebruikers. Bedrijven, eigenaars van zonnepanelen en gebruikers van een budgetmeter zijn de groepen waar het positieve effect het grootst is. Alleen gaan de baten vaak niet naar de gezinnen zelf, maar naar de distributienetbeheerders (Eandis, Infrax). Zij sparen kosten uit; zo moeten ze geen controleurs meer op pad sturen om meteropnames te doen en wordt het ook veel gemakkelijker om fraude op te sporen. De slimme meter heeft voordelen voor bepaalde groepen afnemers en legt de kosten bij kleine en gemiddelde huishoudelijke verbruikers, de Vlaamse gezinnen dus.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #