Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Hoe kan u uw brandstofverbruik inperken ?

Gepost op 13/04/2017

3 minuten leestijd

De prijzen van de brandstof blijven maar stijgen en iedereen stelt zich waarschijnlijk dezelfde vraag: hoe kunnen we minder benzine verbruiken en zo ook onze uitgaven en CO2-uitstoot verminderen? Hier zijn enkele tips.

1. De motor niet laten draaien

Van zodra uw motor is gestart, kunt u beginnen rijden en uw motor uitzetten voor elke halte die langer dan een minuut duurt. Moderne motoren zorgen ervoor dat  u kan rijden net nadat ze opgestart zijn en zodoende minder verbruiken. Start & Stop functies zetten de motor af wanneer de auto stilstaat en maken steeds vaker deel uit van het standaardpakket bij grote constructeurs.

2. Veranderen van versnelling

De hoogste versnellingen zijn de zuinigste. Hoe hoger het toerental waarop u uw auto laat draaien, hoe meer het verbruik de hoogte in zal schieten.

Probeer zo zacht mogelijk op te trekken en zoveel mogelijk versnellingen te veranderen, zonder te veel gas te geven: het verbruik ligt aanzienlijk lager in de 5de versnelling dan in de 3de, zelfs in een stadsomgeving.

Zorg ook dat u brutale versnellingen vermijdt, want deze hebben een nefast effect op zowel de motor als op de benzineconsumptie.

3. Anticiperen

Observeer het verkeer rondom u, op een zo groot mogelijke afstand, om nutteloos remmen en optrekken te vermijden. Zo zal u veel brandstof besparen.

Om een constante snelheid te kunnen aanhouden is anticiperen van kapitaal belang. Hard remmen of optrekken worden zo veel minder frequent, met een serieuze benzinebesparing tot gevolg. Daarnaast is dit een essentiële tip voor de veiligheid: u zal minder snel verrast zijn door onverwachte gebeurtenissen, zoals een hond of voetganger die bruusk oversteekt, een auto die gaat inhalen of remmen, een verkeerslicht dat net rood wordt,… Doe alsof u geen remmen heeft!

Wanneer u in een stadsomgeving een verkeerslicht nadert, anticipeer dan door de motorrem te gebruiken. Met een limiet van 50km/u is het beter uw snelheid aan te passen in functie van de verkeerslichten dan te spurten.

4. Schakel de airco uit

In de zomer is de airco een aangename partner, maar deze stuwt het verbruik met 15% omhoog én verhoogt ook de CO2-emissie. Koelvloeistoffen (R134a) die in airco-systemen gebruikt worden bevatten broeikasgassen en zijn 1.300 maal krachtiger dan CO2!

Het overvloedig verbruik van bandstof door het gebruik van de airco is gemiddeld 31% voor benzinewagens en 35% voor dieselwagens in een stadsomgeving.

5. Verminder uw snelheid met 10 km/u

Zo kan u bijna 1 liter brandstof besparen per 100 afgelegde kilometers! Op een traject van 100 km verliest u zo maar vier minuten. Een vermindering in snelheid heeft ook een positieve invloed op het milieu: de luchtkwaliteit verbetert ook zienderogen.

Daarenboven kan een snelheidsvermindering van 1% op uw gemiddelde snelheid het aantal dodelijke verkeersongevallen doen dalen met 4%, en het aantal ernstige ongevallen met 2%!

6. Controleer het gewicht van de wagen

Verwijder alle onnodige gewicht uit uw wagen. Overtollig gewicht doet uw motor harder draaien en verhoogt het brandstofverbruik. Verwijder dus onnodige voorwerpen van uw koffer, zoals flessen frisdrank of overbodige bagage.

Het is simpel: hoe zwaarder uw auto, hoe meer het verbruik. Overbodig gewicht kan het verbruik doen stijgen met 15%. Aan een snelheid van 120 km/u kunnen deze 15% een bijkomend verbruik van 1 liter brandstof per 100 km betekenen.

7. Meer personen per auto

Uw wagen kost u waarschijnlijk meer geld dan u denkt: de brandstof, de verzekering, het onderhoud, de autokeuring,… de lijst blijft maar doorgaan. De kosten delen kan heel wat besparen en… hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Een auto stoot gemiddeld 2 à 3 ton CO2 uit per jaar, ongeveer 3 maal het origineel gewicht! 93% van de autobestuurders zitten alleen in de auto om naar het werk te gaan. Wie heeft er ’s morgens nog niet in een eindeloze file vast gezeten?

Een of meerdere auto’s uit het verkeer halen door te carpoolen heeft een uiterst positieve impact op het milieu.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #