Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Op zoek naar lage emissiezones in het zuiden

Gepost op 12/07/2019

4 minuten leestijd

Meer en meer steden voeren een lage emissiezone in om vervuilende voertuigen uit de binnenstad te weren. Reis je deze zomer naar het zuiden, informeer je dan goed voor je vertrekt.

Meer en meer steden voeren een lage emissiezone in om vervuilende voertuigen uit de binnenstad te weren. Reis je deze zomer naar het zuiden, informeer je dan goed voor je vertrekt. Zo zijn vele historische stadskernen in Italië enkel nog toegankelijk voor bewoners. En om Parijs en Madrid binnen te rijden, heb je een geldig ecovignet nodig. De boetes voor overtredingen lopen hoog op. Vandaar deze blog, om je vakantieplezier te garanderen!

Lage emissiezones voor een betere luchtkwaliteitHoge concentraties stofdeeltjes, vooral te wijten aan de uitstoot van vervuilende wagens, maken het voor de bewoners haast onleefbaar in de stad. Gelukkig grijpen de Europese steden in en beperken ze de toegang voor voertuigen door de invoering van een autoluwe stadskern of een lage emissiezone. Een goede zaak, alleen… er is weinig of geen eenvormigheid in de regelgeving. Hieronder lees je hoe het zit in Frankrijk, Spanje en Italië.  

Frankrijk: koop tijdig je ecovignet

Spanje: enkel Madrid en groot Barcelona

Italië: parkeer je wagen buiten de stad

Frankrijk: koop tijdig je ecovignetIn Frankrijk heb je een ‘Crit’air’ milieuvignet nodig. De Euronorm die vermeld staat op het inschrijvingsbewijs van je wagen, bepaalt in welke milieucategorie je voertuig valt en welke kleur je ecovignet zal hebben. Personenwagens die ingeschreven zijn vóór 1 januari 1997 komen niet in aanmerking voor het vignet en mogen de lage emissiezones niet in.

In Parijs, Grenoble, Rijsel en Straatsburg is er een permanente zone met beperkt verkeer : ‘Zone à Circulation Restreint’ of ZCR. Verkeersborden geven aan welke categorieën de stad in mogen rijden. Op de Parijse ‘periphérique’ kan je rustig zonder vignet rondtoeren, zolang er geen smogalarm is.

Bij smogalarm of ‘Pic de pollution’, kunnen de lokale overheden tijdelijke lage emissiezones -‘Zone de Protection de l’Air’ of ZPA- afbakenen, tot een heel departement toe.  Ook hier geen uniformiteit:  de overheden beslissen zelf welke categorie van voertuigen ze toelaten. Zeker met de aanhoudende hitte in Frankrijk, check je maar beter online je reisroute!

Goed om weten: in Lyon geldt er- zelfs bij smogalarm- geen rijverbod op de Autoroute du Soleil (A6- via de tunnel van Fourvière), de A7 en de A42.

Tip: Bestel je ecovignet uitsluitend op deze websitewww.certificat-air.gouv.fr. Je betaalt € 3,81 plus verzendingskosten, een kleine kost voor een vignet dat geldig blijft zolang je niet van auto of nummerplaat verandert. Problemen met de Franse taal? Via dit handig  stappenplan kan je je aanvraag in een mum van tijd voltooien. Na een dag of tien geduld, valt het ecovignet in je brievenbus. Vignet rechts onderaan op de binnenkant van je voorruit kleven en klaar voor vertrek!Spanje: enkel Madrid en groot Barcelona

Ook in Spanje hoort een ecovignet je voorruit te sieren. In het centrum van Madrid en op de M40 geldt een ‘Aero de Prioridad Residencial’ of APR. Enkel vergunninghouders of wagens met een blauwe of groen-blauwe sticker mogen de hoofdstad in. Logeer je in een hotel in de stad, vraag dan aan de hoteluitbater om een opheffing van het rijverbod te regelen. Zo kan je bij je hotel parkeren.

In groot Barcelona treedt de lage emissiezone -‘Zona de Bajas Emisiones’ of ZBE- alleen bij extreme luchtvervuiling in. Op de verkeersborden vind je een afbeelding van de stickers waarmee je op dat ogenblik wel mag rond rijden.

Het ecovignet - in het Spaans : ‘Etiqueta’, of ‘Distintivo Ambiental’ - is te koop in de postkantoren op vertoon van je inschrijvingsbewijs. Of het je zal lukken om een vignet te kopen, valt af te wachten: de  aankoopprocedure voor buitenlandse auto’s staat nog niet op punt!

Italië: parkeer je wagen buiten de stadGeen lage emissiezones in Italië. Maar kijk uit: in de meeste grote en middelgrote steden is er een ‘Zona a Traffico Limitato’ of ZTL om de luchtvervuiling te beperken in het historisch centrum. Bereid je goed voor, want de verkeersborden zijn moeilijk te zien. De controle gebeurt met camera’s. Telkens als je zo’n bord passeert, krijg je een boete! De onderborden geven aan voor wie of op welke tijdstippen het rijverbod niet geldt. Tip: Download de app ‘Warning ZTL’ voor je vertrekt.

Logeer je in de stad, vraag dan op voorhand toelating bij je hotel of reisagentschap om de binnenstad in te rijden. In Milaan, Palermo en Bologna kan je een milieuvignet kopen bij de toeristische dienst of aan de parkingmeters. Voor zo’n 5 euro per dag. In de andere steden parkeer je best je wagen aan de rand van de stad en neem je een taxi of het openbaar vervoer.

Een goed voorbereid man of vrouw…

De komende jaren zal het aantal lage emissiezones in Europa aangroeien. Trek je erop uit, check dan op voorhand of er autoluwe of lage emissiezones in de buurt van of op weg naar je vakantieadres zijn. Is jouw wagen al milieuvriendelijk? Weet dan dat je met onze HybridCard zowel CNG als AdBlue kunt tanken in België als elektrisch opladen in binnen- én buitenland. Download onze HybdridCard app om moeiteloos de laadpalen te vinden. Geniet van je vakantie!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter