Beter rijden

Rijd beter dankzij onze 10 tips

Kilometer na kilometer geld besparen en het milieu sparen? Je doet het als je e-positief rijdt. Deze rijstijl levert je een koffer vol voordelen op. Je verbruikt tot 15% minder brandstof en stoot tot 15% minder CO2 uit.

Deze tien tips vormen de basis van e-positief rijden. De tips kennen is niet genoeg, ze moeten consequent in de praktijk worden toegepast.

Ga niet over je toeren.
Schakel snel naar een hogere versnelling.

Mik zo hoog mogelijk.
Met een benzinemotor (of LPG) schakel je probleemloos bij 2500 toeren. Met een dieselmotor al bij 2000 toeren.

Geef voldoende gas.
Zet je de auto in beweging? Dan moet je je gaspedaal niet ontzien. Je bespaart nu eenmaal geen energie wanneer je het heel zachtjes indrukt en langzaam optrekt. Bovendien enerveer je op deze manier je achterliggers. Waarmee we natuurlijk niet willen zeggen dat je met scheurende banden moet vertrekken ...

Anticipeer in het verkeer.
Houd voldoende afstand van je voorligger. Zo moet je niet voortdurend afremmen en gas geven.

Laat maar bollen.
Moet je vertragen of stoppen? Dat kan ook als je het gaspedaal tijdig loslaat en op de motor rijdt. Zo laat je jouw auto bollen zonder te ontkoppelen.

Leg hem het zwijgen op.
Een korte stop bij een spoorwegovergang? Of om iemand op te pikken? Zet je motor dan helemaal af.

Gebruik helpfuncties.
Gebruik je toerenteller om tijdig te schakelen. Cruise control helpt je dan weer om gelijkmatig te rijden. Plan je route vooraf - zeker bij gecombineerde verplaatsingen. Zo vermijd je overbodige kilometers.

Verwen hem geregeld.
Veilig en zuinig rijden kan alleen met een goed onderhouden wagen.

Houd de spanning erin.
Controleer regelmatig je bandenspanning.

Verlies gewicht. Verwijder onmiddellijk na het gebruik de skibox, het fiets- of bagagerek.

bron : www.e-positif.be

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit