Verwarming: onze 10 tips

Wist u dat een gemiddeld gezin 70 % van zijn energiebudget uitgeeft aan verwarming? Door warmteverliezen te bestrijden en u op een intelligente manier te verwarmen, kunt u heel wat besparen. Wie het heeft over warmteverliezen bestrijden, heeft het ook over isoleren en verluchten.

 • 1. Stel uw thermostaat goed in.

  De eenvoudigste manier om energie te besparen, is uw thermostaat goed in te stellen. Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaart u tot 6 % op uw verbruik en uw jaarlijkse kosten. Indien u zich warm kleedt, kunt u de thermostaat gemakkelijk op 18 of 19° zetten overdag en op 20° 's avonds. 's Nachts of wanneer u er niet bent, kan de thermostaat in nachtstand staan, op zo'n 15 à 16°. Verlaag de stand bij voorkeur al een half uur tot een uur voor u gaat slapen. Zet uw thermostaat in de zomer op de zomerstand. Zo voorkomt u dat uw verwarming ingeschakeld wordt wanneer het buiten koud is, bijvoorbeeld 's morgens.

 • 2. Ontlucht uw radiatoren.

  Om de warmteafgifte van uw radiatoren te optimaliseren, dient u uw radiatoren en convectoren ieder jaar te ontluchten en deze regelmatig af te stoffen.

 • 3. Verlucht dagelijks.

  Dat kan vreemd lijken, maar eigenlijk is het logisch. Wist u dat het gemiddelde gezin ongeveer 12 liter vocht per dag produceert in de vorm van waterdamp. Door 15 minuten per dag enkele ramen open te zetten, voert u het overtollige vocht af en ververst u de lucht in uw woning zonder groot warmteverlies. Uw huis is dan droog en heeft minder energie nodig om te worden verwarmd! Tegelijkertijd maakt u uw huis gezonder. Vergeet echter niet uw verwarming uit te schakelen als u verlucht!

 • 4. Bedek radiatoren niet.

  Bedek in geen geval uw radiatoren, bijvoorbeeld door er een handdoek op te leggen. Daardoor verspilt u veel energie. Vergeet ook niet dat het bedekken van een elektrische convector een brandrisico inhoudt.

 • 5. Breng reflecterende folie aan tussen uw muren en uw radiatoren.

  Beperk warmteverliezen door reflecterende aluminium folie aan te brengen achter uw radiatoren.

 • 6. Isoleer uw verwarmingsbuizen.

  Bestrijd warmteverliezen door uw verwarmingsbuizen te isoleren. Deze maatregel is eenvoudig uit te voeren en kost niet veel, maar levert wel een aanzienlijke energiebesparing op. Zeker indien uw buizen lopen door niet-verwarmde ruimten, zoals een kelder, een zolder of een kruipkelder.

 • 7. Gebruik tochtbanden aan deuren, vensters en andere openingen.

  Zorg ervoor dat er geen wind kan binnenkomen via deuren, vensters, brievenbussen, zolderluiken enz. Maar pas op dat u in uw huis geen kieren onder deuren en ventilatiesleuven blokkeert. Deze zorgen ervoor dat de lucht kan circuleren.

 • 8. Sluit de klep van uw open haard.

  Als uw open haard brandt, sluit dan de klep zodat de warme lucht niet naar buiten wordt gezogen en u zelf van de warmte kunt genieten.

 • 9. Installeer thermostatische kranen.

  Door uw radiatoren of convectoren uit te rusten met thermostatische kranen kunt u de temperatuur precies regelen en kamer per kamer rekening houden met andere warmtebronnen, zoals de zon. Indien u geen thermostatische kranen hebt, maar één enkele kamerthermostaat die de temperatuur regelt voor heel het huis, zorg er dan voor dat u de plaats van deze thermostaat goed kiest. Hij mag zich niet nabij een warmte- of koudebron bevinden, bijvoorbeeld niet tegen een buitenmuur bevestigd zijn.

 • 10. Isoleer uw dak en uw muren.

  Deze maatregel is de duurste investering, maar ook de meest efficiënte om uw energieverbruik aanzienlijk te verminderen.

Octaplus.be maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden, om informatie te verzamelen over uw voorkeuren en om de inhoud van haar websites af te stemmen op uw voorkeuren. Voor meer informatie over het cookiebeleid van octaplus.be, klik hier.
Sluit