Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

De eerste ervaring met een digitale meter

Gepost op 02/08/2019

2 minuten leestijd

Eén van de medewerkers van OCTA+ heeft al een digitale meter en dus een eerste ervaring met zo’n ‘slimme’ meter. Binnenkort wordt er bij jou ook een slimme meter geïnstalleerd, en daarom is het zeker interessant dat we deze ervaring delen met jou.

Als je de eerste keer voor een digitale meter staat, dan ziet het er een beetje ingewikkeld uit. Je ontvangt normaal gezien een beknopte handleiding waarmee je de slimme meter direct kan leren kennen. Deze is helaas wel gelimiteerd en daarom moet je zelf wat experimenteren met je nieuwe meter.

Je merkt al direct dat je meer details van je verbruik kan waarnemen. De meter geeft 5 tellers weer: dag en nacht, uitsluitend nacht en dan ook nog dag en nacht voor zonnepanelen. Ook al heb je geen zonnepanelen dan kan je toch de meters zien. Aangezien deze niet tellen, wordt je hier natuurlijk niet veel wijzer van.

Iets wat heel interessant is, zijn de verbruikspoorten die je meer inzicht kunnen geven in het verbruik van bepaalde huishoudelijke machines. Momenteel brengt dit geen kosten met zich mee, maar in de toekomst zal dit zeer waarschijnlijk wel betalend worden.

Wie gaat dat betalen?

De kosten van deze meters worden verwerkt in de nettarieven. De meters worden geleidelijk aan ingevoerd, wat betekent dat de kosten gespreid worden. Volgens een berekening van de VREG zal een gemiddeld gezin jaarlijks € 16,36 meer betalen voor elektriciteit en € 11,59 meer voor aardgas bij een uitrol over 20 jaar. Door het gebruik van de digitale meter zal je veel inzicht krijgen in je verbruik en de grote verbruikers ontdekken waardoor je energiefactuur dus logischerwijze moet dalen. Dit moet je natuurlijk wel zelf opvolgen en de grootverbruikers elimineren.

Wat zijn de grote voordelen?

  • Geen manuele meteropnames aan huis meer
  • Geen afzonderlijke dure budgetmeters meer
  • Gemakkelijker opsporen van energiefraude of domiciliefraude
  • Maandelijkse terugkoppeling van je eigen verbruik
  • Digitale meter is een ‘slimme’ meter: volg je energieverbruik in detail op je smartphone

Wat voor eigenaars van zonnepanelen?

Wie investeert of geïnvesteerd heeft in hernieuwbare energie, moet dan logischerwijze ook beloond worden en niet gestraft. Je rendement blijft dus zeker behouden.

In Vlaanderen is de uitrol van de digitale meter in juli begonnen. De Vlaamse regering heeft besloten dat de eigenaars van zonnepanelen de mogelijkheid krijgen om het huidige compensatiesysteem van de terugdraaiende teller tot 15 jaar na installatie van hun zonnepanelen te behouden. Dit geldt zelfs voor mensen die zonnepanelen eind 2020 laten installeren.

In Wallonië werd aanvankelijk beslist om tegen 2034 meer dan 80% van de gezinnen te voorzien van een slimme meter. Die doelstelling is  ondertussen aangepast. De installatie van een slimme meter zal er enkel verplicht zijn voor grote verbruikers en voor eigenaars van een fotovoltaïsche installatie van 5kWe.

Recent is er voor het Brussels gewest beslist dat de terugdraaiende teller voor de eigenaars van zonnepanelen vanaf 1 januari 2020 wordt afgeschaft. Concreet zal een particuliere eigenaar van zonnepanelen toch moeten rekenen op zo’n 150 euro per jaar meer op zijn energiefactuur.

Gedetailleerde informatie over de digitale meter kan je hier terugvinden: https://www.energiesparen.be/digitale-meter

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #