Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Blackout: are you prepared?

Gepost op 19/12/2018

2 minuten leestijd

Net zoals in 2014 is er weer sprake van een stroomtekort, wat een tijdelijke onderbreking of black-out als gevolg kan hebben. Door het samenlopen van slijtageproblemen en gepland onderhoud zijn er nog maar 2 van de 7 kernreactoren in België actief.

Enkele weken geleden was er zelfs maar 1 kernreactor actief. Als je weet dat België 50% van haar elektriciteit haalt uit kernreactoren dan is het logisch dat we problemen ondervinden op vlak van stroomvoorziening. Net tijdens de winter wanneer het meeste elektriciteit wordt gebruikt, kampen we met een dreigend stroomtekort.

HET VEELBESPROKEN AFSCHAKELPLAN

Iedereen weet ondertussen dat er een afschakelplan bestaat als het ooit komt tot een stroomonderbreking. Bij een afschakeling bekijkt men welke hoogspanningsposten als eerste en welke als laatste afgeschakeld worden. Zo bestaan er in België 8 schijven die elk overeenstemmen met geografische zones. Meer informatie over het afschakelplan kan je hier terugvinden.

WAT IS ER MIS MET DE KERNREACTOREN?

Eén van de zeven kernreactoren moest gepland uitgeschakeld worden voor onderhoud, de andere 6 kampen stuk voor stuk met slijtageproblemen. Het energietekort moet dus opgevangen worden door andere energiebronnen. Je denkt dan automatisch aan de andere grote centrales, zoals gascentrales. De afgelopen jaren zijn er echter minder en minder gascentrales omdat deze gewoonweg niet genoeg opbrengen. Bronnen die sterk vervuilend zijn zoals dieselgeneratoren en vliegtuigmotoren worden zelfs ingezet om het dreigend stroomtekort op te vangen.

Als we het zelf niet kunnen oplossen, zijn er ook nog altijd onze buurlanden die ons uit de nood kunnen helpen. In de theorie kan er meer dan genoeg megawatt elektriciteit ingevoerd worden via hoogspanning afkomstig van onze buurlanden, maar dit is in de praktijk helaas niet realiseerbaar. Het veiligheidsrisico is hiervoor te groot en daarmee wordt overbelasting en instabiliteit op het net voorkomen. Het risico op buitenlandse black-outs wordt dan ook aanzienlijk groter omdat het hele net in de war gestuurd wordt.

OOK JIJ HEBT EEN INVLOED OP HET STROOMTEKORT!

Als iedereen zijn steentje bijdraagt dan zal er zeker en vast een impact op het energieverbruik te zien zijn. Het is belangrijk om zoveel mogelijk elektriciteit te besparen, maar in de praktijk is dit niet altijd even gemakkelijk. Daarom hebben we een blogartikel geschreven met verschillende besparingstips die je eenvoudig kan toepassen in je dagelijkse leven.

Voor de mensen die zoveel mogelijk elektriciteit willen besparen, organiseren wij de Power Save Challenge. Hiervoor moet je gedurende minimum twee weken zoveel mogelijk besparen. Diegene die het meeste energie bespaart maakt kans op 1 jaar gratis elektriciteit van OCTA+!

(De PowerSaveChallenge is afgelopen.)

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter