Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

X

Dubbele netkosten eindelijk vergoed voor sommige zonnepaneleneigenaars

Gepost op 04/05/2022

2 minuten leestijd

In Vlaanderen kunnen eigenaars van zonnepanelen hun vergoeding aanvragen voor de netkosten die ze dubbel aangerekend kregen toen ze plots overgeschakeld werden van een klassieke analoge meter naar een digitale. Daardoor zagen ze ook al hun voordeel van de terugdraaiende teller wegvallen.

Waarom is er een vergoeding?

We moeten even terug naar 1 maart 2021 wanneer het zeer pijnlijke dossier van de terugdraaiende teller startte. Het grondwettelijk hof besliste toen om het systeem van de terugdraaiende teller te vernietigen. Hierdoor zagen alle eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter hun financiële voordeel abrupt in het water vallen. De belofte van de Vlaamse regering om hen, na installatie van een digitale meter, nog tot 15 jaar lang te laten genieten van een virtueel terugdraaiende teller werd dus verbroken.

Een analoge teller telt niet alleen vooruit, maar ook achteruit wanneer je elektriciteit opwekt met zonnepanelen. Dit betekende dat zogenaamde prosumenten, die elektriciteit produceren en consumeren, 0 euro betaalden wanneer ze op hun jaarafrekening 0 kWh verbruikten. Hierdoor begonnen ze hun gewoontes qua energieverbruik aan te passen, hetgeen ook nog eens een onevenwicht op het net veroorzaakte. Om het stroomnet hieraan aan te passen, zijn investeringen nodig waarvoor elk gezin bijdraagt via de distributienetkosten. Waar eigenaars van zonnepanelen aanvankelijk bij een 0-verbruik niks bijdroegen (terwijl zij het net méér belastten), krijgen ze sindsdien een prosumententarief aangerekend.

Door de plotse overschakeling van het systeem van de terugdraaiende teller naar de digitale meter, waarbij je reële energieverbruik wordt gemeten, kregen veel gezinnen netkosten dubbel aangerekend. Ze betaalden deze een eerste keer via het prosumententarief vóór de installatie van hun digitale meter. En ze droegen ze ook een tweede keer bij op hun werkelijke elektriciteitsverbruik via de digitale meter.

De Vlaamse regering heeft nu een vergoeding goedgekeurd voor zonnepaneleneigenaars om tegemoet te komen aan deze onterecht dubbele aanrekening. Deze geldt voor alle zonnepaneleneigenaars waarbij een digitale meter werd geplaatst of nog geplaatst zal worden tot en met 30 juni 2022.

Bereken je vergoeding met een handige calculator

Het exacte bedrag van de vergoeding kan je berekenen aan de hand van een handige calculator. Dit bedrag is afhankelijk van 3 factoren. Er wordt gekeken naar het vermogen van je omvormer, de installatiedatum van je digitale meter en de maand van je laatste regularisatiefactuur of jaarafrekening. Afhankelijk van je situatie zal je vergoeding enkele euro’s tot maximaal 170 euro bedragen.

Hoe vraag je de vergoeding aan?

Deze vergoeding wordt niet automatisch toegekend aan alle getroffen gezinnen. Vanaf 1 juli 2022 kan je deze zelf aanvragen via het premieloket van netbeheerder Fluvius. Je heb hiervoor tot 31 december 2022 de tijd.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste energienieuws en deelnemen aan wedstrijden om leuke prijzen te winnen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief die je elk seizoen van het jaar ontvangt.

Share on Facebook Share on Twitter